Hrvatska
Regija
FOTO, VIDEO: Roko Prkačin tricom u završnici susreta donio pobjedu Ciboni na Višnjiku

FOTO, VIDEO: Roko Prkačin tricom u završnici susreta donio pobjedu Ciboni na Višnjiku

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Vječni derbi na parketu nije razočarao. Van njega...

Cibona je na Višnjiku pobijedila Zadar u derbi susretu 3. kola Admiral Bet ABA lige rezultatom 67-68.

Zadrani su utakmicu (do)čekali u stanju napetosti i neizvjesnosti. Dok je poraz od Partizana u prvom kolu dočekan s gdješto pozitivnim komentarima, navijače KK Zadra neugodno je iznenadio neočekivano visok poraz kod novaka u ligi, momčadi Studentskog Centra. Cibona je, s druge strane, upisala dvije pobjede u prva dva kola - i to na kakav način. Prvo je deklasirala Mornar u Baru, nakon čega je na domaćem terenu u napetom trileru slavila protiv Mege.

Prve stvari koje se moglo vidjeti po ulasku u dvoranu je da posjeta neće biti velika, a druga je da je Ivan Perinčić u susret ušao sa svega deset raspoloživih igrača. Van zapisnika su ostali povratnik Pavle Marčinković i mladi Tomislav Buljan, koji mora pauzirati nekoliko dana zbog neugodne kožne infekcije. U gledateljstvu su se, među ostalima, našli i veliki Perinčićev prijatelj Gordan Giriček, kao i prošlosezonski mu nadređeni, izbornik naše nacionalne vrste Veljko Mršić.

Sudačko podbacivanje je kasnilo sedam minuta zbog problema sa satom na velikom semaforu. Uroš Luković je nadvisio Roka Prkačina u skoku i u svom poznatom stilu otišao na brzi alleyoop, ali ovaj put ta akcija nije prošla. Važniji događaji u tim trenucima su se odvijali na tribinama. Pripadnici Tornada su od prve sekunde počeli sa skandiranjem protiv uprave, a nakon toga su se okomili i na Marčinkovića. Trajao je taj performans većim dijelom prve četvrtine, nakon čega su Tornadovci demonstrativno napustili dvoranu. Za to vrijeme je Zadar na terenu gradio prednost, koja je u jednom trenutku iznosila za taj period nemalih +9 (16-7). Sjajan je u tim trenucima bio Justin Carter, koji je pogađao neke teške šuteve preko ruke, ali i standardno imao odlične reakcije u obrani. Ipak, Cibona se malo konsolidira u završnim minutama prve dionice, pa se na prvi odmor otišlo s rezultatom 18-14.

Najvažniji trenutak druge četvrtine dogodio se na ulazu u četvrtu minutu. Carter je u jednom skoku nezgodno doskočio na parket, nakon čega je morao napustiti igru. Iako je liječnička služba odradila svoj posao i osposobila Amerikanca za povratak u igru, ozljeda je učinila svoje te se nije više mogao vratiti u pravi ritam. Istog je nedostajalo i kapetanu Dominiku Mavri, kojeg je s klupe kvalitetno zamijenio energični i probojni Martin Junaković, koji je stvarao ogromne probleme bekovima Vladimira Jovanovića - Krešimir Radovčić i Jose Vildoza su već do poluvremena skupili po tri prekršaja. Cibona je strpljivom igrom malo-pomalo spuštala prednost, a nakon zakucavanja Prkačina tri minute prije odmora i povela (29-30). Ipak, Zadrani do kraja poluvremena uspijevaju ponovno doći do minimalne prednosti (35-34).

Domaća momčad je u drugom dijelu pokazala veću energiju. Mavra je pogađao trice s osam metara, dok s druge strane Cibosi nisu mogli nikako probiti čvrstu zadarsku obranu. Rezultiralo je to s novim odlaskom Zadrana na najviših +9 (48-39) tri i pol minute prije kraja treće dionice, što je natjeralo Jovanovića na minutu odmora. Na kraju dana, pokazat će se - ključnu. Cibosi na teren izlaze vidno energičniji, pa serijom 8-0 nakon trideset minuta igre imaju isti zaostatak kao na poluvremenu (48-47). Serija gostiju se nastavila i u posljednjoj četvrtini, te se zaustavila na 13 poena u nizu, što tricom prekida Dario Drežnjak (51-52). Slijedi razdoblje konstantnih izmjena u vodstvu, da bi Cibona Prkačinovim ubačajem tri minute prije kraja preuzela prednost koju neće ispuštati do samog kraja (61-63). Ključni trenutak utakmice dogodio se minutu prije kraja. Prkačin je osamdesetak sekundi prije kraja promašio tricu s istekom napada. Domaći navijači su tražili loptu za Zadar jer su smatrali da je kapetan Cibone kasno izbacio loptu iz ruku, ali sudačka trojka se nije oglasila. Loptu hvata sjajni Nathan Reuvers, prosljeđuje je do Vildoze koji vraća Prkačinu. Mladi hrvatski reprezentativac ubacuje preko Lukovića i tu je susretu, de facto, bio kraj. Druga trica Zadrovog Drežnjaka bila je tek kozmetičko uljepšavanje konačnog rezultata za minimalnih 67-68.


Najefikasniji igrači u domaćim redovima bili su Luković (16 poena, 7 skokova) i Carter (11 poena, 7 skokova), dok su kod gostiju najviše poena ubacili Prkačin i Reuvers (12).