Hrvatska
Roko Ukić se vratio u Split!

Roko Ukić se vratio u Split!

Autor: Branko Tabak

Nakon raskida ugovora s KK Cedevita Olimpija.

Cedevita Olimpija i Roko Leni Ukić sporazumno su raskinuli ugovor nakon čega je kapetan hrvatske reprezentacije potpisao za matični klub Split. Roko će na Gripama službeno biti predstavljen sutra na konferenciji za novinare. Posljednji put dres Splita nosio je daleke 2005., očito je kako u svom klubu želi i zaključiti karijeru. Šlag na tortu bio bi trofej!

Roko Leni Ukić, iskusni i dugogodišnji hrvatski reprezentativac koji je ujedno i kapetan hrvatske muške reprezentacije, u svojoj je 20-godišnjoj karijeri stekao iskustvo na raznim natjecanjima na najvišoj razini, a dvije sezone proveo je u NBA ligi. 

U najjačoj ligi na svijetu nosio je dres Toronto Raptorsa u sezoni 2008/09, a sezonu kasnije branio je boje Milwaukee Bucksa. Ukić je u elitnoj Euroligi proveo čak devet sezona i odigrao ukupno 154 utakmice. Prosječno je bilježio 8,6 poena, 2,6 asistencija i 2,1 skok po utakmici.

Najbolje nastupe pokazao je u dresu turskog Fenerbahčea u sezoni 2010/11, kada je postizao 13,2 poena i 3,5 asistencije po utakmici. Ukić je tri sezone proveo i u 7Days EuroCupu, gdje je nosio dresove Splita i Cedevite, a u 25 utakmica u kojima je igrao Europski kup prosječno je bilježio 10,1 poena, 4,3 asistencije i 2,3 skoka. U Ukićevoj kućnoj vitrini nalazi se zavidan broj trofeja. Osvojio je tri naslova državnog prvaka Hrvatske, te dva naslova turskog i grčkog državnog prvaka. Istodobno, hrvatski reprezentativac na svom kontu ima tri naslova pobjednika Kupa Hrvatske, te po dva naslova kupa iz Španjolske, Turske i Grčke.  S Cedevitom je 2017. postao i pobjednik Superkupa ABA lige. 

U rujnu 2020. s Cedevitom Olimpijom osvojio je naslov prvaka Slovenije u Superkupu.Ukić je u Cedevitu Olimpiju prešao u ljeto 2020. godine, nakon što je dvije sezone proveo u Francuskoj. U ABA ligi igrao je u sedam utakmica i prosječno bilježio 5,0 poena, 2,6 asistencija i 1,4 skoka po utakmici, dok je u Eurocupu 7DAYS u osam utakmica prosječno imao 4,4 poena, 2, 4 asistencije i 1,0 skokova po utakmici.