Kolumne
Ručak za razbiti nervozu

Ručak za razbiti nervozu

Odborojavanje do Mađarske

Cluj se probudio u peta okupan suncem. Na putu do dvorane, koja je smještena tik do stadiona kakvog se ne bi posramila Hrvatska niti da joj je nacionalni, teško bi dobili dojam kako danas u ovom gradu na sjeveru Rumunjske kreće Eurobasket.

Košarka nije velik sport u ovoj državi u kojoj će vam na svakom uglu objasniti da se živi loše. Nije ovo Rumunjska siva i bezlična, sunce je svakako pomoglo, ovaj grad je umiven parkovima, ovo nema veze s Balkanom, ovo je srednja Europa.

Barem kad pogledate uokolo i dok ne porazgovarate s nekim od domaćina. Vrlo ljubaznih, vrlo susretljivih.

Košarka će sve to razbuditi u sljedećih pet dana. Ne očekuju Rumunji čudo od svoje selekcije, reći će vam ne oklijevajući,  "We are shit", ali doći će i gledati. Braću Gasol, Bogdanovića i Šarića.


U petak ujutro Hrvatska je imala buđenje po ovdašnjem vremenu u devet ujutro, što je sat više nego je u to vrijeme bilo u nas. Doručak je bio 'fakultativni', jer je ručak, i to obiman ručak bio već u 11. Obično je neko pravilo da se ruča pet sati do utakmice, ali kako je sraz s Mađarima zakazan za 15 sati po ovdašnjem vremenu, onda je i ručak morao biti nešto kasnije. U 11. Kako ručati u deset?

Posljednjih dana u našoj vrsti bila je primjetna nervoza koju nosi sa sobom otvarajuća utakmica velikog natjecanja. I vjerojatno je to tako u svakoj vrsti koja je stigla na Eurobasket i nada se tu dugo trajati. Što se tiče Hrvata tu je situacija nešto složenija, jer se u momčadi osjeća uzbuđenje. Znaju da vrijede dovoljno, ali isto tako, znaju i da to ništa ne mora značiti. Mnogima je ovdje u našoj vrsti baš ovo ono natjecanje u kojemu će loviti zadnju šansu.

I zbog svega toga, kolopleta iščekivanja, nada, pomalo i bojazni jesmo li sve napravili kako treba, ulazi se u prvo podbacivanje.

Mađari su opušteniji, njihov izbornik, rođeni Dubrovčanin Stojan Ivković rekao je kako Mađari znaju gdje mogu tražiti pobjedu, sugerirajući da to nikako nije Hrvatska. Ali, Mađari će imati svoj poriv.

U Cluju živi najveći broj Mađara u Rumunjskoj, imali su prilike kupiti povoljne pakete za dvije utakmice dnevno, kako bi bodrili ovdje i Mađare i Rumunje, a i Debrecen, najbliži grad u Mađarskoj, na nekih je 200-tinjak kilometara odavde. I imat će Mađari nadu. Nisu upisali pobjedu na Eurobasketima punih 48 godina. I čekaju. Dogodit će se ovdje.

Ne, naravno danas. Be obzira što tome misle Ivković, Adam Hanga ili David Vojvoda. Jer, pitat će se nešto i Hrvate.

Aco Petrović je najavio promjene u startnoj petorci, a ostaje za vidjeti u kojem će one smjeru ići. Ne treba očekivati da oko kruga na podbacivanju ne budu stajali Bojan Bogdanović i Dario Šarić, Petrović je najavio i Roka Ukića kojemu se mora podignuti igračka forma kroz prve dvije utakmice. Pa, shodno tome možemo očekivati da u startnih pet, ako već bude promjena, zaigra Marko Tomas, pa Kruno Simon podigne kvalitetu ulazeći s klupe, a s obzirom na priče o defanzivnoj energiji koja nam je potrebna na početku, možda se zarotiraju i dva centra. Pa krene Luka Žorić, a iza njega uđe Darko Planinić.

Štogod se od toga dogodi, u kakvoj god postavi istrčala Hrvatska i tko bude od ovih 12 igrača igrao, sve što je važno su dva boda.

I bez nervoze, bez stresa. Za mirno uplovljavanje u Eurobasket.

Ne tražimo puno, zar ne? A sad mirno. Po dva boda. Otvorite pivo, birajte jednu od dvije televizije na kojoj ćete gledati, i navijajte.

Oni to žele jako. Vjerujte.