Hrvatska
Rudeš i Bosco drže priključak sa vodećima

Rudeš i Bosco drže priključak sa vodećima

Autor: Teo Cilar

Gorica i tri zagrebačka kluba u vrhu Prve muške lige.

Iako je Borovo odigrao svoju najbolju utakmicu u sezoni, Rudeš je odličnom posljednjom četvrtinom došao do treće pobjede u četiri kola. Bosco je bio vrlo uvjerljiv protiv splitskih studenata.


Borovo-Rudeš 56:72 (14:15, 12:14, 18:18, 12:25)

Kompletna statistika utakmice

Susret četvrtog kola ligaškog natjecanja košarkaši Borova dočekali su pod imperativom pobjede i micanja sa dna ljestvice. Od samog početka vidjelo se kako je podignuta agresija igre u obrani, no ona nije pretočena u kvalitetniji napad, što se na kraju pokazalo ključnim. Tri četvrtine igrači trenera Gorana Gunjevića držali su priključak (-1, -3 i -3), no u zadnjih pet minuta Rudeš serijom 10-2 dolazi do konačnih 72:56. Ostaje dojam kako ovoj mladoj ekipi nedostaje iskustva na vanjskih pozicijama, igrač koji bi smirio napad i promijenio ritam po potrebi, no do povratka ozlijeđenog kapetana ekipe i najboljeg igrača Mihaela Bekavca, valja pokušati dohvatiti koju pobjedu i bijeg sa začelja. Porazu je opet kumovao loš šut za tri (4/19), ali i slab učinak s klupe (11 koševa naspram gostujućih 30), no sve to Borovčani moraju ostaviti iza sebe i što bolje se pripremiti za iduće kolo i gostovanje u Splitu protiv Universitasa. Toni Kovač sa 17 poena i devet skokova najbolji kod Borova dok je goste predvodio Marko Jurič s 15 poena, osam skokova i četiri asista. 

Izjave trenera:

Goran Gunjević (Borovo) – Igrali smo vrlo dobru obranu, jedna prava muška utakmica, ali zadnju četvrtinu smo odigrali u grču i radili greške koje ne bi smjeli, posebno u odlučujućim trenucima, za što smo platili ceh.

Milan Ličina (Rudeš) – Bila je zaista teška i rastrgana utakmica sa puno grešaka i promašenih šuteva na obje strane. Moji igrači su jednostavno bili svježiji u zadnjih pet minuta te u ključnim trenucima pogodili otvorene šuteve, što je i presudilo.


Bosco-Universitas 109:82 (22:26, 32:16, 25:23, 30:17)

Kompletna statistika utakmice

Gosti iz Splita nakon što je prva četvrtina većim dijelom bila izjednačena dolaze do četiri poena prednosti na krilima sjajnog Ivana Rašetine koji je ubacio 14 poena u prvih deset minuta. Kada su košarkaši Bosca u drugom periodu u napadu odigrali odlično, a odličnom obranom zaustavljaju najboljeg igrača Universitasa u tom susretu, Rašetinu i dobivaju taj period s 16 poena prednosti za plus 12 na poluvremenu. 

Bosco je došao do plus 16 u trećoj četvrtini, a gosti uspjevaju smanjiti zaostatak na minus sedam, ali kraj četvrtine opet pripada raspoloženim domaćinima koji opet bježe na 16 koševa prednosti uoči posljednje dionice.

Universitas je potpuno pao u posljednjih deset minuta, nešto slično kao i u drugoj četvrtini, a domaćini na krilima Dominica Gilberta, Karla Uljarevića i Mate Mandića stvaraju veliku prednost od 27 koševa razlike. Gilbert je predvodio Bosco s 31 poenom, 10 skokova, četiri asista, četiri osvojene lopte i dvije asistencije. Mandić je ubacio 27, a Uljarević 22 poena uz šest skokova, pet asistencija i pet osvojenih lopti. Kod gostiju Rašetina 23 poena i pet skokova. 



Parovi 5. kola: Universitas-Borovo, Šanac-Bosco, Grafičar-Gorica, Pula 1981-Podravac, Agrodalm-Istrauni, Rudeš-Kvarner 2010.