Hrvatska
FOTO/AUDIO: Runjić Splitu kao Uljarević Zadru

FOTO/AUDIO: Runjić Splitu kao Uljarević Zadru

Autor: Branko Tabak

Sonik srušio ABA-ligaša.

U utakmici 5. kola HT Premijer lige Sonik Puntamika je slavila protiv Splita 80-77, a junak pobjede bio je fantastični Lovre Runjić koji je uz 20 poena protiv svog matičnog kluba imao 5 skokova, 5 asistencija i 6 ukradenih lopti.

Ovom pobjedom protiv ABA-ligaša igrači trenera Hrvoja Vlašića su pokazali da njihovi dosadašnji rezultati nisu plod slučajnosti već odličnog rada i velike želje i motivacije.

Sonik je već na otvaranju utakmice pokazao da nije suviše impresioniran protivnikom i sjajnim izdanjem kojeg je momčad Splita pokazala u utakmici ABA lige protiv FMP-a.

Poveli su domaćini 10-4 ,a nakon splitskog time-outa nastavili jednako čvrsto u obrani i raznovrsno u napadu. Do kraja prve četvrtine prednost domaćina je narasla do 23-13. Najviše problema Skelinovoj ekipi stvarali su nezaustavljivi Tomislav Cvitković i Marino Šarlija, koji se pod koševima odlično nosio s Antonijom Vrankovićem. Loša vijest za trenera Sonika već u 8. minuti igre bila je treća Šarlijina osobna pogreška.

Skelinova taktika u drugoj četvrtini bila je jednostavna, spuštanje lopte na Baju ne bi li se i Cvitkovića dovelo u problem s brojem prekršaja. Istovremeno momčad Splita je podignula agresivnost u obrani. Vrlo brzo to je donijelo rezultat. Split se 25-13 spustio na 28-24, a ubrzo i izjednačio (33-33).

Povratkom u igru Marina Šarlije Sonik je zakrpao rupe u reketu. Cvitković je i dalje s lakoćom rješavao situacije 1 na 1 pod koševima te se Zadrani vraćaju na osjetniju prednost (43-36). Ponajviše zahvaljujući motoru momčadi, Toniju Perkoviću, Split se serijom 6-0 do poluvremena približio na 43-41. Uz činjenicu da je Šarlija u međuvremenu napravio i četvrtu osobnu, Skelin je imao razloga za zadovoljstvo.

Silan motiv imao je, i na ovoj utakmici sveprisutni, Lovre Runjić, igrač Splita na posudbi u Soniku, koji je na otvaranju treće četvrtine poveo Puntamičane prema novom ugodnom vodstvu (51-41). Rezultat nije išao na ruku Splitu, ali broj osobnih u zadarskim redovima svakako je. Naime, Šarliji su se na listi igrača s četiri penala priključili Sandro Rašić i Marin Vručinić.

Prednost Puntamike je narasla do 56-43. Tada je nevidljivog Čamparu zamijenio Perković. Bio je to znak da Split kreće u lov za zaostatkom. No, kada ohladite vrućeg igrača teško je očekivati njegovo trenutačno paljenje. Rezultat svega je bijeg Zadrana na 59-44 u 28. minuti igre. Pri tom rezultatu zbog pete osobne igru je napustio Vručinić. Tricama Lukovića i Mesičeka Split se spustio na jednoznamenkasti zaostatak (59-50), no preko Šarlije i Runjića Puntamičani do kraja četvrtine stižu na +13 (63-50).

S nekoliko pogrešaka pod snažnim splitskim pritiskom Sonik gubi ritam. Splićani za manje od dvije  minute igre u završnoj četvrtini serijom 8-0 gotovo neutraliziraju sve svoje slabosti pokazane tijekom prve tri četvrtine i dovode utakmicu u egal (63-58).  Sijevnula je tada trica Tea Petanija, još jednu je dodao Cvitković za 69-58.

Četiri i pol minute prije kraja započeo je novi splitski nalet kojem su pogreškama kumovali i sami Zadrani te Splićani stižu do 71-67. U završne dvije i pol minute na poziciji centra u Soniku je odigrao mladi Dominik Zelanto jer su i Šarlija i Cvitković morali na klupu zbog petog isključujućeg prekršaja.  U velikoj drami Split koš faulom Perkovića smanjuje na 77-75. U penal završnici, koju je promašenom tricom Zadranima omogućio Perković, Runjić i Palčić s 50 posto uspješnosti s linije za slobodna bacanja osiguravaju pobjedu domaćinima.

Osim Runjića valja istaknuti učinak Tomislava Cvitkovića, najboljeg igrača na parketu, koji igra najbolju košarku u karijeri. Postigao je 26 poena uz  6 skokova te je iznudio nevjerojatnih 11 osobnih grešaka Splitovih centara.

Kod Splita najviše je poena postigao Mesiček (19), no najbolji pojedinac Skelinove momčadi bio je Perković s 18 poena, 4 asistencije i 4 ukradene lopte.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore