Europa i Svijet
Rusiji derbi dana protiv Nigerije, Italija deklasirala Filipine

Rusiji derbi dana protiv Nigerije, Italija deklasirala Filipine

Autor: Teo Cilar

Nikad jača Nigerija nije uspjela protiv oslabljene Rusije, Italija stopama Srbije.

Rusija je u prvom kolu Svjetskog prvenstva skupine B ostvarila možda i ključnu pobjedu koja će im donijeti prolaz u drugi krug. U derbiju dana dobili su snažnu Nigeriju s 82:77 (18:13, 22:22, 18:23, 24:19). Italija je u skupini D deklasirala Filipine s 108:62 (37:8, 25:16, 23:15, 23:23).

Rusija je već u prvoj četvrtini došla do svoje najviše prednosti na utakmici od 11 poena razlike. Nigerija je uspjela do kraja četvrtine smanjiti na minus pet. Nigerija je u tri navrata druge četvrtine došla na minus dva, ali izjednačiti ili povesti nisu uspjeli, a Rusija je i na poluvrijeme otišla s pet poena prednosti. 

Rusija je i u trećoj četvrtini održavala prednost, ali pod kraj četvrtine Nigerija je konačno uspjela izjednačiti, ali ne i povesti. To im je pošlo za rukom u posljednjoj dionici koju su otvorili serijom 10:2 za vodstvo 68:60 na šest i pola minuta do kraja utakmice. Činilo se u tim trenucima kako je Nigerija puno bliže pobjedi, ali igrači Rusije su se pribrali i s pet poena u nizu Andreya Vorontsevicha te polaganjem Vitalya Fridzona dolaze na minus jedan, a do kraja su ostale četiri minute utakmice. Do kraja utakmice je bilo neizvjesno a u posljednjih minutu i 20 sekundi do kraja se ulazi s poravnatim rezultatom 75:75. Rusiju je do vodstva doveo Mikhail Kulagin s dva pogođena bacanja na 30 sekundi do kraja, a nakon promašaja Nigerije, Vorontsevich je siguran s linije slobodnih bacanja na 13 sekundi do kraja za potvrdu pobjede. 

Nigerija koja je došla na ovo prvenstvo s vrlo snažnim sastavom tako nije uspjela dobiti znatno oslabljenu Rusiju, a sada će morati u posljednja dva kola dobiti Argentinu i Koreu za prolazak dalje. Jedan od razloga poraza Nigerije je i vrlo loša igra Ekpe Udoha koji je u 14 minuta na terenu ostao bez poena. Kulagin je predvodio Rusiju s 16 poena i 3 skoka, Vorontsevich je ubacio 14 uz 3 asistencije, a Fridzon 11 uz 5 skokova i 4 skokova. Nigerija je imala čak šest dvocifrenih, ali nije bilo dovoljno. Josh Okgie je zabio 18 uz 4 asista i 3 skoka dok je Ike Iroegbu zabio 12. 

Utakmica Italije i Filipina bila je riješena već u prvoj četvrtini koju su naši susjedi dobili s 19 poena prednosti. Do kraja utakmice razliku su povećali na plus 46, a s istom razlikom je u njihovoj skupini slavila i Srbija protiv Angole. Luigi Datome s 17 poena i 3 skoka, Amedeo Della Valle s također 17 uz 4 skoka i 3 asista te Danilo Gallinari s 16 poena, 4 asista i 3 skoka najbolji kod pobjednika. Andray Blatche s 15 poena i 10 skokova te Jaymar Perez s 15 jedini s prolaznom ocjenom kod Filipina.