Hrvatska
Rusiji zabranjen nastup na Olimpijskim igrama. Dolaze li Shved i društvo u Split?

Rusiji zabranjen nastup na Olimpijskim igrama. Dolaze li Shved i društvo u Split?

Autor: R.I.

Kada država uplete prste u antidoping izvještaje.

Prijelomna sportska vijest danas izravno je povezana i s kvalifikacijskim turnirom za Olimpijske igre koji će se održati u lipnju 2020. u Splitu. 

Naime, kako javlja DW, Svjetska antidoping agencija (WADA) danas je odobrila preporuku svog Odbora za reviziju da se Rusiji zbarani nastup na velikim međunarodnim natjecanjima na četiri godine. To uljučuje i nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.  

Odluka je donešena na sastanku Izvršnog odbora WADA-e u Lausanne. 

- Potpuni popis preporuka jednoglasno je prihvaćen, rekao je glasnogovornik. 

Ne samo da će ruskim sportašima biti zabranjena velika natjecanja, već će vladinim službenicima biti zabranjeno prisustvovati na takvim događajima. Rusija također neće moći ugostiti ili čak ponuditi da ugosti velike događaje u istom vremenskom razdoblju.

Međutim, ruskim sportašima koji mogu dokazati  WADA-i da su čisti i da nisu bili dio onoga za što se vjeruje da je sustav dopinga sponzoriranog od strane države, i dalje će se moći natjecati pod neutralnom zastavom. 

Preporuka Revizorskog odbora za zabranu temelji se na zaključku da je Moskva krivotvorila podatke o dopingu iz laboratorija Ruske antidoping agencije (RUSADA), koji je u siječnju predan istražiteljima WADA-e. 

Rusija sada ima 21 dan da uloži žalbu na odluku. Ako se odluči za to, predmet će se uputiti na Sportski arbitražni sud (CAS).

O daljnjem razvoju situacije ovisi hoće li se ruska košarkaška reprezentacija pojaviti na turniru u Splitu, odnosno ako se i pojavi hoće li to biti pod neutralnom zastavom.