Europa i Svijet
Ruska melodrama u infarktnoj završnici pripala moskovskom CSKA - Higgins odveo crvene u Beograd!

Ruska melodrama u infarktnoj završnici pripala moskovskom CSKA - Higgins odveo crvene u Beograd!

Autor: Saša Ćirić

Momci Dimitrisa Itoudisa su se provukli kroz ušicu igle nakon visokog vodstva u trećoj četvrtini. Sjajni Alexey Shved je pokazao zašto je već godinama jedan od najboljih europskih košarkaša.

Domaći strateg, Georgios Bartzokas, je u najavi susreta rekao da će njegova momčad morati igrati svaku minutu kao da im život ovisi o njenom ishodu. Njegov sunarodnjak na klupi CSKA, Dimitris Itoudis, je kao ključ isticao gušenje kreacije Alexeya Shveda.

Niti jedan od dvojice trenera nije uspio u svojim planovima.

Utakmica je počela neuobičajeno otvoreno, uzimajući u obzir ulog koji je u igri. Prvu ozbiljniju prednost gosti stvaraju u petoj minuti, kada Nikita Kurbanov postiže tri poena u koš-faul situaciji. Vodstvo CSKA u tom trenutku iznosi 7 poena (10-17). Veteran Sergey Monia uzvraća tricom, a pridružuje mu se Charles Jenkins s još tri poena - prednost je ekspresno smanjena na 1 poen. Do kraja perioda gosti strpljivo dižu prednost, koja tricom Willa Clyburna 43 sekunde prije malog odmora ponovno iznosi 7 poena (23-30). Thomas Robinson pogađa dva bacanja, ali za kraj iznimno efikasne četvrtine Sergio Rodriguez vraća prednost na ustaljenih 7 (25-32).

Drugi dio tricom otvara CSKA-ov joker - Semen Antonov; već u ranoj fazi utakmice je došao do 10 poena. Dobru rolu nakon toga ima Cory Higgins, za kojeg obrana Khimkija teško pronalazi rješenja. Na drugoj strani, Shved je poprilično samozatajan, pa nije ni čudo da su gosti polagano gradili prednost do +15 nakon koša Andreya Vorontsevicha 1:44 prije poluvremena (39-54). Shved postiže dva slobodna bacanja i asistira Tyleru Honeycuttu za tricu, ali Rodriguez uzvraća pa se na poluvrijeme odlazi s rezultatom 44-57.

Antonov opet zabija tricu za početak četvrtine, bio je to njegov 13. poen. Itoudis je u tom trenutku uspijevao zatvoriti Shveda, i maksimum koji je ruski reprezentativac mogao izvući za to vrijeme je bila eventualno neka asistencija slobodnom igraču. Nakon dvije i pol minute James Anderson postiže koš za smanjenje na 50-60. Gosti podižu tempo i serijom 9-2 odlaze na najviših 17 poena prednosti (52-69) četiri minute prije kraja treće četvrtine. Činilo se u tim trenucima da je pitanje pobjednika riješeno, jer je Khimki djelovao bezidejno u napadu i porozno u obrani. Ali, kada u momčadi imaš individualca kao što je Shved, nikad nemoj dizati bijelu zastavu. Već u idućem napadu zabija tricu, a nakon toga iznuđuje prekršaj Kurbanova. Klupa gostiju gubi kontrolu i kao nagradu dobija tehničku grešku. Shved mirno posprema slobodno bacanje, a nakon što je primio loptu sa strane, pogađa još jednom za tri. Tako sa sedam poena u 15 sekundi promptno smanjuje zaostatak svoje momčadi na 10 (59-69). Kraj četvrtine pripada Stefanu Markoviću, koji sjajnim prodorom smanjuje rezultat na 65-71.

Kako je završio treću, tako je otvorio četvrtu četvrtinu. Marković pogađa za tricu i nakon dugo vremena dovodi Khimki na jedan posjed zaostatka. Ipak, gosti se brzo konsolidiraju i serijom 8-0 se opet odvajaju na dvoznamenkastu prednost (68-82). Još jednom su svi pomislili da je utakmica gotova, ali Shved se nije predavao. U iduća dva napada postiže pet poena, a Marković s dva bacanja smanjuje na 75-82. Othello Hunter pogađa jedno bacanje na drugoj strani, a Robinson nakon skoka u napadu smanjuje na -6 (77-83). Nepune četiri minute prije kraja Shved svojom sedmom tricom približava Khimki na 3 razlike, a Robinson u idućem napadu realizira jedno bacanje za -2. Clyburn potom uzvraća dvicom, a Monia i Shved tricama potpuno okreću utakmicu minutu prije kraja i dovode domaće u vodstvo 87-85. Rodriguez poravnava s crte slobodnih bacanja, a Gill na drugoj strani pogađa jedno. Loptu hvataju gosti i ona dolazi do Higginsa, koji postiže težak koš pet sekundi prije kraja. Domaći izvode brzo loptu ispod koša, Shved pronalazi Jenkinsa u kontri koji polaže loptu. Međutim, suci zaustavljaju igru i zbog neutvrđene pogreške zapisničkog stola vraćaju loptu pod koš domaćih. Shved i Gill su zatvoreni pa Monia pokušava s pola terena, ali promašuje. Domaći prosvjeduju za službenim stolom, a gosti slave!

Shved je apsolutno zasjenio sve ostale aktere ove utakmice s 36 poena, od čega 8 trica. Kod gostiju su najistaknutiji pojedinci bili Higgins sa 20 poena, Vorontsevich s 15 poena i 5 skokova, te Rodriguez s 14 poena.