Hrvatska
Regija
Rutinska pobjeda Zadra kao zagrijavanje za kup

Rutinska pobjeda Zadra kao zagrijavanje za kup

Autor: Paulo Sarić

Sa samo tri trice ne može se dobiti u Zadru.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zadar je u hrvatskom derbiju 19. kola ABA lige pred 4000 gledatelja na Višnjiku i treći put ove sezone svladao Cibonu rezultatom 79-73. Iako je susret bio lišen rezultatskog pritiska pošto se obje momčadi nalaze u komfornoj situaciji u regionalnom natjecanju, derbi je uvijek derbi i klubovi imaju veći motiv pokazati se u što boljem svjetlu. Večeras su Zadrani bili ti koji su više željeli pobjedu te su već u prvom poluvremenu zagospodarili terenom i otišli na dvoznamenkastu prednost što su relativno mirno sačuvali do samoga kraja.

Domaćini su u dvoboj ušli oslabljeni neigranjem probuđenog Filipa Kraljevića koji se ozlijedio na treningu doskočivši na nogu Kristijana Krajine, a upravo je visoki Osječanin napadački dobro krenuo u utakmicu zabivši prva četiri koša svoje momčadi. Raspoložen je u redovima dalmatinske momčadi bio i Ive Ivanov koji je unosio nered u protivnički reket, no kvalitetnu je partiju s druge strane pružao iskusni Luka Žorić kojeg je izbornik Skelin uvrstio na popis kandidata za utakmice protiv Rumunjske i Nizozemske koje se za tri tjedna igraju u Zadru. Ipak, Žorić je ostao bez pomoći suigrača pa je prvi period završen s plus devet za dalmatinski sastav (28-19).

Zadrani su nekoliko minuta koketirali s dvoznamenkastom prednošću, ali do nje nisu uspjeli doći, pa je Cibose sa šest uzastopnih koševa sredinom druge dionice na posjed zaostatka dovukao kapetan Marin Rozić. Utakmica je uskoro zbog velikog broja slobodnih bacanja izgubila ritam koji je imala u prvih desetak minuta, a u takvim su se uvjetima bolje snašli domaćini koji su se košem Prestona Knowlesa pred odlazak na poluvrijeme odvojili na dvoznamenkastu prednost. Cibonu nije služio šut za tri poena, dapače promašili su svih 12 trica koje su pucali, pa se na odmor otišlo s 47-35.


Momčad Aramisa Naglića u istom je ritmu nastavila i u trećoj dionici te je prednost Zadra rasla iz minute u minutu. Knowles je lijepom tricom nakon atraktivnog driblinga u 28. minuti odveo svoju družinu na plus 15 (63-48) i, činilo se, usmjerio utakmicu u mirne vode. Zagrepčani bez vanjskog šuta večeras nisu imali šanse pa su domaćini uoči posljednjih deset minuta vodili 16 razlike (66-50) i ništa nije upućivalo da bi se situacija na parketu mogla rasplesti na način da bodovi ne bi ostali u Dalmaciji.

Ipak Vukovi su zaigrali agresivniju obranu i serijom 2-15 otvorili četvrtu četvrtinu čime su prišli na samo pet poena zaostatka (70-65). Zadrani su odbili prvi nalet gostiju, no uporna Cibona se nije predavala pa se u posljednje dvije minute ušlo s istovjetnom razlikom (75-70). Ipak ovo nije bio njihov dan o čemu svjedoče samo tri zabijene trice, pa su Bilinovac i Novačić su promašili otvorene šuteve, a na drugoj je strani Ivanov realizirao dva slobodna bacanja i zaključio utakmicu.

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Preston Knowles s 19 koševa i četiri asistencije te Ivanov s 18 koševa, dok je tradicionalno najbolji u gostujućim redovima bio Luka Žorić s 20 koševa i 12 uhvaćenih lopti. Dalmatinci se sada okreću domaćem prvenstvu u kojem već u četvrtak dočekuju Zabok, dok su Zagrepčani slobodni u HT Premijer ligi pa će iduću utakmicu odigrati u nedjelju na domaćem terenu protiv Igokee.