Europa i Svijet
S čarobnjakom Spanoulisom Olympiacos izgleda kao momčad koja može na tron s kojeg su skinuli CSKA

S čarobnjakom Spanoulisom Olympiacos izgleda kao momčad koja može na tron s kojeg su skinuli CSKA

Autor: Branko Tabak

Prvi finalist Final Foura Eurolige je grčki Olympiakos, momčad koja je pokazala da ju se nikada ne smije otpisati.

Prvi finalist Final Foura Eurolige je grčki Olympiakos, momčad koja je pokazala da ju se nikada ne smije otpisati. Nakon što su se plasirali na istanbulsku završnicu okrenuvši zaostatak 1-2 u 3-2 protiv Perasovićevog Efesa, večeras su zaostatak od 10 poena kojeg su imali početkom 30. minute pretvorili u pobjedu 82-78 i to protiv aktualnih klupskih prvaka Europe, ruskog CSKA.

Prvi značajan trenutak utakmice bile su povezane trice Agravanisa i Mantzarisa s kojima se za nepunu minuti do početka zadnje četvrtine Olympiacos približio na 60-64.

Potom je grčki Bog košarke Vassilis Spanoulis serijom od 7 poena doveo na nešto manje od dvije minute prije kraja svoju momčad u vodstvo 73-74. Birch je još više približio Grke pobjedi (73-76).


Uslijedila je završnica u kojoj se Miloš Teodosić iz junaka pretvorio u tragičara ovog polufinala. Srpski reprezentativac prvo je tricom izjednačio rezultat na 76-76, a potom nakon Greenove trice za vodstvo Olympiacosa 76-79, promašio slobodno bacanje i šut za tricu koji su mogli preokrenuti susret. Pokazat će se, bio je to ključni trenutak utakmice.

U dramatičnoj završnici s linije slobodnih bacanja Grci su bili sigurniji i na kraju zasluženo slavili 78-82.

Već nakon prvog polufinala postalo je jasno kako će Europa dobiti novog prvaka. CSKA je sišao s trona. Olympiacos izgledao kao momčad koja se na njega može popeti. S čarobnjakom kakav je Spanoulis sve je moguće. O kakvoj je igračkoj veličini riječ najbolje govore riječi trenera momčadi CSKA Dimitrisa Itoudisa koji je na novinarsko pitanje je li imao plan za Spanoulisa uzvratio protupitanjem: Jeste li vi ozbiljniJe li to neka šala?