Europa i Svijet
Hrvatska
Nadopuna: Zadarski i zagrebački stručnjaci na klupama NBA klubova

Nadopuna: Zadarski i zagrebački stručnjaci na klupama NBA klubova

Autor: Paulo Sarić

Četiri hrvatska trenera imat će radno ljeto najjačoj ligi svijeta.

Nakon što smo jučer napisali da je Ante Toni Žižić očekivano našao svoje mjesto u sastavu Bostona za Ljetnu ligu, u redovima najtrofejnijeg NBA kluba gledat ćemo još jednog Hrvata. Uz visokog Splićanina dio „zelenih“ ovoga ljeta bit će i hrvatski stručnjak i aktualni trener Oostendea Dario Gjergja.

Zadranin koji već godinama živi i radi u Belgiji nakupio se trofeja kao Slovenija mora, a posljednji koji je dodao svojoj bogatoj kolekciji je naslov prvaka Belgije kojeg je osvojio šesti put zaredom. Gjergja je osvojio još pet kupova i tri belgijska superkupa. Karijeru je započeo kao pomoćnik u KK Zagreb, da bi se nakon četiri godine na mjestu pomoćnog trenera Cibone zaputio u prvo u Ural, pa u Belgiju gdje je bio desna ruka Draženu Anzuloviću u Charleroiju. Prvi klub koji je samostalno vodio bio je Liège s kojim je odmah osvojio superkup, da bi dolaskom u grad na sjeveru države počeo niz koji do današnjeg dana nije stao. Njegov je rad prepoznat ne samo u Belgiji, ili u Hrvatskoj u kojoj je bio pomoćni trener izborniku Perasoviću, već i s druge strane oceana.

Osim Gjergje, te Mršića i Mulaomerovića, priliku da okusi svijet NBA lige dobio je i bivši pomoćni trener Cibone koji već dugi niz godina radi u Turskoj - Tomislav Mijatović. Još uvijek mladi, ali vrlo iskusni Zagrepčanin trenerskim se poslom i počeo baviti upravo u SAD-u. Naime, nakon završetka studija na University of Alabama upisao je magisterij iz međunarodnih odnosa na California State Universityju,  gdje je i radio kao pomoćnik dvije godine. Nedugo nakon povratka u Hrvatsku priliku mu je dao Neven Spahija, a prisjećajući se tog vremena, uz zahvalu mentorima, često ističe da je bio – mlađi od većine igrača. Nakon napuštanja Cibone otišao je u turski Efes gdje se zadržao do današnjeg dana. Trener kojega prati glas izuzetno studioznog stručnjaka, pogotovo u skautiranju suparničkih igrača, ovo bi ljeto trebao raditi s momčadi San Antonio Spursa.

Uz naš kvartet radno ljetno će imati i Saša Obradović koji će zajedno s prošlosezonskim trenerom Cibone surađivati s brooklynskom momčadi, dok će trener Mega Bemaxa Dejan Milojević skupa s Mijatovićem biti dio Spursa.