Europa i Svijet
S dvije serije 13-0 i 12 trica Real izborio veliko finale Eurolige

S dvije serije 13-0 i 12 trica Real izborio veliko finale Eurolige

Autor: Branko Tabak

Raspucani Real Madrid je u beogradskoj Štark Areni nadigrao ruski CSKA 83-92 i ušao u finale Eurolige.

Iz Beograda za Basketball.hr Branko Tabak

CSKA je, poput Fenera u prvom polufinalu, prvi napravio razliku za ugodniji nastavak susreta (11-4).  Održavali su je do zadnje sekunde prve četvrtine,  a onda tricom  Willa Clyburna otišli na okruglih deset poena viška (30-20).

Druga četvrtina donijela je probuđeni Real. Serijom 17-5 (započela s 13-0) u kojoj su povezali pet trica (Causer, Carroll, Thompkins, Lull i opet Carroll) preuzeli su vodstvo (34-37), i sve to dok je najveća zvijezda Real Madrida Luka Dončić sjedio na klupi.

Foto: Šime Zelić (Basketball.hr)

CSKA je uspio uspostaviti ravnotežu, a amortizirane Madriđane u balansu su zadržali Carroll (novom tricom), odmorni Dončić koji je do poluvremena prikupio 10 poena i Thompkins skokom u napadu i košem u zadnjoj sekundi za minimalno vodstvo Reala 46-47.

Nakratko je CSKA poveo (51-47), a onda Real novom serijom 13-0 koju su tricama zapečatili Causer i Dončić u 27. minuti bježi na 51-60 uz 50 posto ubačaja za tri poena (9-18).

Ruskom prvaku je nedostajao pravi Nando de Colo. I baš je njegova trica za 59-64 upalila tračak nade za rusku momčad. Nikita Kurbanov je doveo CSKA i do zaostatka od 3 poena (61-64), no u sljedećih je 110 sekundi Real nanizao 9 poena, otišao na 61-73.

Foto: Šime Zelić (Basketball.hr)

Jedna nespretna reakcija Thompkinsa vratila je CSKA u igru na pet minuta prije kraja. Želio je skinuti lopti s obruča prilikom izvođenja slobodnih bacanja Willa Clyburna, a zabio je autokoš. U nastavku igre Rusi dolaze do 73-76, a onda Real istim oružjem kojim je uništavao protivnika tijekom cijelog susreta stavlja točku na i. Lull zabija novu tricu i ubija i zadnju nadu gostiju. Istina, bilo su još četiri minute do kraja, ali uz kontrolu skoka u napadu i mirne ruke španjolske snajperske bojne dvojbe više nije bilo.

Real je slavio 83-92.