Kolumne
S krunom iz Istanbula u Zadar

S krunom iz Istanbula u Zadar

Najavljujemo istanbulski Final Four Eurolige

Za portal Basketball.hr legendarni TV reporter Slavko Cvitković najavljuje istanbulski Final Four Eurolige i predviđa deveti naslov klupkog prvaka Europe Željku Obradoviću.

Čim je obznanjen novi format Eurolige bilo mi je kristalno jasno da je to bingo. Čak se i usnula ljepotica FIBA probudila iz stoljetnog sna i organizirala toliko jaku konkurentsku ligu da je u njoj mogao igrati i Mornar iz Bara. Nudili su novac za nastup, prijetili savezima pa su se na kraju istovremeno igrale čak četiri lige koje ni najveći zaljubljenici nisu više mogli pratiti .

KK Mornar (Foto: Basketball.hr/Šime Zelić)

Kada se nisu mogli dogovoriti ULEB i FIBA zašto bi ABA i HKS? U 16 godina ABA ligi prigovaramo da srozava nacionalna prvenstva na margine sileći ih na suludi ritam da sve završe u dva mjeseca. A samo da je ABA smanjila broj klubova na 12 dobili bi četiri kola ili mjesec dana za nacionalne lige.

Da nitko nikoga ne priznaje svjedoči i činjenica da se i naš savez razgoropadio s ligom u kojoj, da se Riječani ne ljute, samo oni znaju gdje je Škrljevo. Umjesto realnih 6 do 8 imamo 14 klubova. U rascjepkanosti imamo tako i po nepotrebnih dva kluba u Šibeniku i Rijeci.

U takvoj situaciji prava i velika Euroliga sve nam je dalje i ostaje nam tek gledati je na malim ekranima. E tu sam vas čekao. Iz Cedevite i Cibone su se opravdano žalili na sumanut broj od 80-ak utakmica, a mene nitko nije pitao mogu li izdržati. A uz nešto Cedevite do završnice play off-a odradio sam i uživao u 78 poslastica Eurolige. S obzirom na to da sam na završnim turnirima 20 puta bio nazočan na licu mjesta ove prijenose iz studija prepuštam kolegama.

A za mene Euroliga je počela u Zadru. Sjedim na kavi s osmerostrukim slavodobitnikom Željkom Obradovićem i zezam ga da mu je učenik Dimitris Itoudis pred nosom odnio krunu, a on se tješi diplomatskim odgovorom da je pobijedila njegova filozofija košarke. Dobra mu je to utjeha. Zbog poštovanja lika i djela ne da bih mu se dodvorio proročanski najavljujem da je kupnjom šutera Jamesa Nunnallyja dogradio momčad s kojom će i Turskoj, kada već toliko sponzoriraju ligu, podariti prvi naslov prvaka Starog kontinenta iako njemu zapravo ni zemljopisno ni nacionalno ni etnički, a vidjeli smo ove burne godine ni politički ne pripadaju.

Željko Obradović 

Željko se ne da navući na ideju da će biti prvak sa Fenerbahçeom iako je s tom misijom i boravio u Azijskom dijelu Istanbula već četvrtu godinu a i još će.

'Ma kakvi, nemaš pojma' - kaže skromno. I stvarno u ranoj fazi priprema kada mu je falio među ostalima i Bogdan Bogdanović 'poderala' ga je u finalu trećeg izdanja turnira u Krešinoj dvorani "divlja" momčad Davida Blatta. Pokazat će se tijekom lige da su ti Blattovi poletarci skinuli i CSKA (+8) i Real (+13) pa i sam Fener ( dva puta po +7).

A u Feneru se uspostavilo pravilo da kada im nema Bogdanovića gube čak i doma od Maccabija. Stvari su išle tako slabo da je Obradovićeva momčad čak ispala iz one četvorke koja ima domaćinstvo u play offu. No, s Bogdanovićem u momčadi ekspresno su to okrenuli s dvije fantastične gostujuće pobjede na krilima dvostrukog MVP-a protiv Panathinaikosa. Tko će kome nego svoj svome. Veliki trener proveo je 13 godina u Ateni, a od kada je on preselio na Bospor Pao nikada nije prošao do završnice, a kamoli da bi bio blizu naslovu.

E sada kada su preokrenuli tijek događanja i plasirali se na završnicu u svome gradu stvari stoje drastično drugačije. Obradović ima vremena pripremiti momčad za susret protiv pobjednika regularnog dijela. S Realom je ove sezone omjer 1:1 uz domaćinske pobjede.

A upravo je kraljevski klub iznjedrio i katapultirao poletarca koji je najugodnije iznenađenje lige. Odlaskom Rodrigeza, a uz sjajnog Llulla mladi Slovenac Luka Dončić, kome su i Srbi nudili državljanstvo, pokazao je drskost, sigurnost i nadarenost koju smo i koga smo najprije stidljivo, a onda iskreno morali usporediti s našim Draženom.

Treneri nisu imali dvojbi: Luka je zaslužio trofej Rising Star jer je u 33 utakmice čarobirao po 20 minuta za 8 koševa i 4 dodavanja. Dečko je 28.2. napunio 18 godina i nema dvojbe da je prvo izdanje Eurolige iznjedrilo novu veliku zvijezdu repaticu. Real je do završnice došao protiv nominalno najslabije Darussafake, ali je nakon Madrida bilo 1:1. Tako su djeca Davida Blatta uz navedene "skalpove" uzeli još jedan Realu i detronizirali C.Zvezdu kao najugodnije iznenađenje lige novog formata.

A tu smo i mi imali igrača za ponos. Marcus Slaughter svojom je ozljedom širom otvorio vrata Eurolige od Dončića dvije godine starijem Anti Žižiću. Mlađi brat iz dinastije Žižić proizveo je ishitren odlazak Ace Petrovića, napunio sušni ambar Cibone, ali i u 20 utakmica zatrpao suparničke koševe s po 8 pogodaka kojima je nadodao i po 7 skokova. Senzacionalno 10 je puta bio dvocifren, četiri puta imao je double/double učinak da bi protiv Perasovićeva Efesa uknjižio 18 skokova.

Perasović je lani bio na završnom turniru, a ove unatoč vodstvu protiv Olympiacosa 2-1, nije uspio ali podigao je Efes na višu razinu. Tri kluba iz Turske među osam najboljih dokaz je da tamo košarkaških novaca ima pa i igrači hrle pokupiti ih. Uostalom Istanbul dva desetljeća želi Olimpijske igre, a ovaj bombon od Final Foura itekako će mu dobro doći.

A ja bih volio u rujnu u Krešinoj dvorani na Višnjiku Željku Obradoviću obznaniti: 'A jesam li Ti rekao da ćeš biti prvak i sa Fenerom.!'.