Europa i Svijet
S trinaest godina na klupi profesionalnog tima, s 26 u prvaku Europe!

S trinaest godina na klupi profesionalnog tima, s 26 u prvaku Europe!

Autor: Paulo Sarić

Ime Nicola Mellija već se mjesecima spominjalo u kombinacijama istambulskog kluba, no ugovor je potpisan tek nakon odustajanja Atlanta Hawksa i Detroit Pistonsa od usluga talijanskog reprezentativca.

Aktualni europski šampion doveo je prvo pojačanje uoči nove sezone. Nakon što su produžili ugovore s Luigijem Datomeom i Nikolom Kalinićem, odgovorni u istambulskom klubu su zgotovili prelazak talijanskog reprezentativca Nicola Mellija u svoje redove. Visoki je Talijan već dugo vremena figurirao kao velika želja turskog sastava i bilo je izvjesno da će napustiti Bamberg na kraju ove sezone, no trebalo je sačekati propast pregovora s NBA momčadima prije nego je ugovor parafiran.

Melli je poznat po tome što je jedan od najmlađih igrača koji su ikad sjedili na klupi profesionalne košarkaške momčadi. Naime, u listopadu 2004. tada još osnovnoškolac Melli je sa 13 godina, uslijed ozljeda velikog broja prvotimaca, sjedio na klupi Reggiane. Debitirao je sa 16 godina u drugoj talijanskoj ligi, a nakon dobre sezone 2009/10 prešao je u redove Emporio Armanija. Iako je dugo slovio za jednog od većih talijanskih talenata, Melli je trebao proći dugačak put da tu reputaciju potvrdi igrama na parketu. Premda je u Milanu proveo punih pet sezona tijekom kojih je dogurao i da seniorske reprezentacije, pravu je potvrdu svoje vrijednosti dobio izvan granica Italije. Prije dvije godine je preselio u njemački Bamberg gdje je pod paskom trenera Trinchierija sazrio i izrastao u vrlo dobrog igrača. Prošle je sezone izabran u idealnu petorku Eurolige, a bio je i drugi najbolji skakač elitnog europskog klupskog natjecanja. Lani je bilježio 9.6 koševa i šest skokova u svim natjecanjima, uz izvrstan put za tri poena od 41 posto.


Talijanski bi reprezentativac trebao predstavljati kvalitetan dodatak momčadi Željka Obradovića koji, kako je znano, obožava pokretljive visoke igrače koji mogu širiti reket i nametnuti se u skoku. Ugovor je potpisan na tri godine.