Hrvatska
Regija
Sada će se vidjeti koliko je Cedevita uistinu jaka

Sada će se vidjeti koliko je Cedevita uistinu jaka

Autor: Paulo Sarić

Vitamini u Srbiju putuju autobusom, oslabljeni neigranjem dvojice ponajboljih obrambenih igrača.

Hrvatski prvak u nedjelju igra jedan od najvažnijih susreta u ovom dijelu godine. Cedevita u 16. kolu Jadranske lige gostuje u Beogradu kod aktualnog regionalnog prvaka Crvene zvezde u dvoboju koji može usmjeriti daljnji tijek sezone. Zgusnut raspored stvara probleme objema momčadima. Zvezda je u petak gostovala u Istanbulu i izgubila 104-95 od Anadolu Efesa, dok je hrvatski sastav dan ranije odradio posao u domaćem prvenstvu svladavši GKK Šibenik 88-58.

- Ako se ne varam igramo osmu utakmicu u pet dana. No, to nam ne smije biti alibi. Imali smo dva dana [odmora], dan više od Zvezde koja je igrača jučer, a i uspjeli smo sačuvati par igrača protiv Šibenika. Izgovora nema. Moramo igrati fizički jako, nametnuti se, biti strpljivi i koncentrirani, a bit će nam potreban i dobar šuterski dan. Napravit ćemo sve da tu utakmicu dobijemo – rekao je u najavi utakmice trener Cedevite Jurij Zdovc.

Vitamine muče i dodatni problemi. Zbog ozljeda već su neko vrijeme izvan kadra dvojica reprezentativaca, Filip Krušlin i Ivan Ramljak, igrači čiji se doprinos najbolje vidi u susretima ovog tipa.

- Nedostaju nam dva vrlo bitna igrača što se vidjelo i u posljednjim susretima. Taj nedostatak posebno dolazi do izražaja kada igramo s ekipama koje su fizičke jake, s kakvima se susrećemo u Europi, a takva je i Crvena zvezda. Padamo zbog manjka ekstra energije koju su nam Krušlin i Ramljak davali u skoku, obrani i napadu. Razlika je vidljiva, no što je tu je. I dalje imamo širok izbor igrača te će oni koji su u kadru morati dati dodatni napor. No, u dvoboju protiv Zvezde u Beogradu to ne bi smjelo biti upitno – smatra slovenski stručnjak.

FOTO: KK Cedevita

Nekadanji hrvatski reprezentativac i drugi najstariji igrač u redovima hrvatskog prvaka Roko Leni Ukić u svojoj je karijeri igrao mnoštvo ovakvih utakmica. Derbija koji mogu usmjeriti tijek sezone i uvelike olakšati, ili otežati, posao momčadi u nastavku natjecanja.

- Još jedan u nizu važnih susreta koje igramo u zadnje vrijeme. Derbi u Beogradu nosi i veliki rezultatski značaj u borbi za prvo mjesto. Utakmice sa Zvezdom su uvijek zanimljive i atraktivne te ćemo učiniti sve da pobijedimo – kazao je 33-godišnji Splićanin.

Premda njegova momčad oslabljena putuje u Beograd, kapetan Cedevite ne traži opravdanje za eventualni neuspjeh.

- Nema alibija! Sezona je takva da će ti u određenom periodu nedostajati pojedini igrači. Nemoguće je igrati s punim rosterom cijelo vrijeme. Snaga momčadi se vidi upravo u teškim trenucima. Kako ekipa reagira, toliko je u stvari jaka. Sigurno da nam nije svejedno igrati bez dva koncepcijski bitna igrača, prije svega jer igraju na istoj poziciji. Međutim, pokušat ćemo ih nadoknaditi najbolje što možemo.

Bivši NBA-ovac šansu svoje momčadi vidi u agresivnoj igri.

- Moramo igrati fizički jako. Oni su doma druga ekipa u odnosu na gostujući teren. Igraju s više samopouzdanja, nošeni publikom, te ćemo im morati fizički parirati. Mislim da se možemo s njima nositi po pitanju znanja i talenta, no ključ će biti u fizičkoj igri i koliko tu budemo dobri, toliko ćemo biti uspješni u utakmici – zaključio je Roko Leni Ukić.

Veliki regionalni derbi igra se u nedjelju, s početkom u 19 sati.