Hrvatska
Šamanić prvi među jednakima

Šamanić prvi među jednakima

Autor: Paulo Sarić

Izbornik Anzulović je postavio sustav u kojemu je naglasak na momčadskoj igri i protoku lopte.

Danas je slobodan dan na Europskom juniorskom prvenstvu B divizije koje se odigrava u Tallinnu. Kao što je poznato, izabranici Vladimira Anzulovića sa savršenim su učinkom, sa svih pet pobjeda, prošli skupinu i ispunili preduvjet za borbu za plasman u elitni rang europske košarke. Sutrašnje četvrtfinale protiv Nizozemske bit će izuzetno bitno pošto je to jedini susret u kojemu naša reprezentacija nema pravo na krivi korak. Ukoliko izgube – ispadaju.

Hrvatska se reprezentacija u dosadašnjem tijeku turnira istaknula izvrsnom obranom te je s 54.4 primljena poena po susretu najbolja momčad prvenstva u toj statističkoj kategoriji. Agresivnom obranom i kvalitetnim atletskim sposobnostima naši mladići zagorčavaju život svakom suparniku te si brojnim kontrama koji iz njih proizlaze olakšavaju posao na drugoj strani terena.

Zanimljivo je primijetiti da niti jedan hrvatski igrač nije među najboljom trojicom niti u jednoj individualnoj statističkoj kategoriji. Iako imamo vjerojatno najkvalitetnije pojedince na prvenstvu. Rezultat je to koncepta izbornika Anzulovića koji na prvo mjesto stavlja momčadsku igru i protok lopte u napadu, a ujedno i dozira minutažu igračima tijekom grupne faze, što rezultira time da svaku utakmicu iskoči drugi igrač.

Foto: HKS

Ipak, jedno se ime ipak ističe u hrvatskoj reprezentaciji. Riječ je o mladom centru Barcelone Luki Šamaniću koji predvodi našu momčad po pitanju koševa i skokova, a sve to za manje od 17 minuta na parketu. Šamanić je pružio četiri vrlo ujednačene partije u kojima je predvodio našu momčad, s izuzetkom utakmice protiv Bugarske u drugome kolu u kojoj je napadački malo podbacio, no to je nadoknadio izvrsnom skakačkom predstavom u kojoj je uhvatio čak 14 lopti.

Niti jedan igrač u našoj reprezentaciji na terenu ne provodi više od 24 minute, dok samo Jakov Kukić igra manje od deset. Uz Šamanića jedini dvoznamenkasti igrač u hrvatskim redovima je mladi igrač Cedevite Antonio Jordano koji zabija ravno 11 koševa.

S druge strane najbolji u redovima hrvatskog sutrašnjeg protivnika jest mladi 17-godišnji razigravač Boyd van der Vuurst de Vries koji predvodi svoju momčad u skokovima i asistencijama, čemu dodaje i 11.4 poena u prosjeku. Za razliku od našega, nizozemski je izbornik ponešto drugačije podijelio uloge u momčadi što rezultira time da čak petorica igrača zabijaju dvoznamenkast broj poena pri čemu se ističe krilni centar Calvin Poulina s gotovo 15 koševa u prosjeku.

Premda je Hrvatska favorit sutra popodne Nizozemska je solidna ekipa, što se vidi iz priloženoga, te ne treba očekivati laganu utakmicu. Ipak, cilj je unaprijed postavljen, a put do njegova ostvarenja vodi upravo preko mladih Nizozemaca.

On je, jasno, plasman u A diviziju.