Europa i Svijet
Hrvatska
Sandi Marciuš preselio u Italiju

Sandi Marciuš preselio u Italiju

Autor: Paulo Sarić

Snažni centar iz sezone u sezonu napreduje, a angažman u Casaleu bi trebao biti dodatni korak naprijed u njegovoj karijeri.

Bivši igrač GKK Šibenik Aleksandar Marciuš pronašao je novi klub. Visoki Nedelišćanin u idućoj će sezoni nositi dres Novipiu' Junior Casalea koji se natječe u drugoj talijanskoj ligi. Marciuš je prošlu sezonu odradio u Cáceresu u španjolskoj Leb Gold gdje je zahvaljujući dobrim igrama bio izabran u najbolju petorku novopridošlih igrača lige, po izboru portala Eurobasket. Marciuš je protekle sezone tri puta bio izabran za najboljeg igrača kola te je dobio nagradu navijača za najboljeg igrača momčadi. Ne čudi, s obzirom da je prosječno zabijao 13.8 koševa uz 7.8 skokova te po jednu blokadu i ukradenu loptu po susretu. Ipak, nije uspio odvesti svoju momčad do doigravanja pa je odlučio karijeru nastaviti u Italiji.

- Marciuš dolazi iz kompetitivne lige poput Leb Golda gdje je dokazao da ima velik utjecaj na igru na obje strane terena. Tijekom svake od tri profesionalne sezone pokazao je značajan napredak, te je igranje u talijanskom prvenstvu daljnji korak na tom putu. Omogućit će nam da imamo višu centarsku liniju i dati nam drugačije opcije u odnosu na one koje smo imali protekle dvije sezone – o svom je novom igraču kazao trener Marco Ramondino u izjavi za službene stranice kluba.


Marciuš se košarkom počeo baviti prilično kasno, tek s 15 godina te je ubrzo nastupao za seniorsku momčad kluba iz rodnog grada, a karijeru je nastavio u SAD-u gdje je nastupao za sveučilišta Purdue i DePaul. Prvu je profesionalnu sezonu odradio u Šibeniku gdje je za nešto manje od 19 minuta na parketu zabijao gotovo 11 poena uz 6.7 skokova, a iako je nakon odlaska iz Hrvatske prvotno potpisao za BBC Monthey Nikše Bavčevića sezonu 2015/16 je odradio u Sammic ISB-u u španjolskoj Leb Oro, trećem razredu tamošnje košarke. Od početka je bilo očito da kvalitetom odskače od konkurencije te je na koncu sezonu završio s 14.8 koševa i 9.2 skoka u prosjeku što mu je donijelo odabir u najbolju petorku natjecanja. Posebno se istaknuo početkom ožujka 2016. godine kada je u susretu protiv San Miguel de Torremolinosa ubilježio valorizaciju od nevjerojatna 62 indeksna poena, najbolju u povijesti lige i drugu najbolju u povijesti nižih razreda španjolske profesionalne košarke nakon Derella Washingtona 1996. godine.