Europa i Svijet
Hrvatska
Šarinova ekipa slaže pobjede. Belgija pregažena u zadnjoj četvrtini

Šarinova ekipa slaže pobjede. Belgija pregažena u zadnjoj četvrtini

Peta pobjeda u nizu

HRVATSKA - BELGIJA 89:71 (23:22, 17:22, 22:14, 27:13)

U drugoj utakmici pripremnog turnira u Lisabonu U20 košarkaška reprezentacija Hrvatske je pobijedila Belgiju 89:71. 

Igrači Jeronima Šarina tako su upisali petu pobjedu u nizu. Ranije su bili bolji od Češke, Crne Gore i Kanade na Baldekinu te na ovom okupljanju mladih reprezentacija od domaćima Portugala 81:68. . 

U izjednačenom prvom poluvremenu niti jedna momčad nije imala prednost veću od sedam poena. Hrvatska je povela 8:3, Belgijanci uzvratili i otišli na 17:22, da bi u završnici prve četvrtine serijom 6-0 Hrvati došli do minimalne prednosti 23:22.

U drugoj dionici Belgija je dva puta prijetila bijegom na dvoznamenkastu prednost (23:30, 28:35). Hrvatska je to spriječila, čak stigla i do vodstva 40:39, ali u samoj završnici četvrtine prepustila prednost protivniku (40:44).

Rezultatska neizvjesnost obilježila je i treću četvrtinu u kojoj su se vidjele naznake preuzimanja kontrole utakmice u ruke Šarinovih igrača. Minutu i 20 sekundi prije kraja ove dionice Hrvatska ima +7 (62:55), ali Belgijanci se još uvijek ne predaju pa se u završnih deset minuta ušlo s rezultatom 62:58. Držali su se protivnici nekako do rezultata 65:60 kada kreće hrvatski uragan. Serijom 22-3 Hrvatska leti do 87:63. Belgija je tek uspjela donekle ublažiti poraz do konačnih 89:71.

Andrej Matić je zabio 16 poena uz 3 skoka, 3 asistencije i 4 osvojene lopte, Zvonimir Ivišić je postigao 15 poena uz 9 skokova, Duje Brala je uz 15 poena imao 6 asistencija, Luka Skorić se nadovezao s 13 poena i dvije asistencije, a Tomislav Ivišić s 9 poena, 7 skokova i dvije asistencije.

"Pet utakmica, pet pobjeda. To je nešto čemu se možda nismo ni nadali. Pobjednički mentalitet se gradi iz utakmice u utakmicu. Ovu smo dobili u drugom poluvremenu. Prvo nije bilo dobro, u drugom smo pokazali način kako trebamo igrati. Puno agresivnosti, puno laganih poena. Želimo igrati tako, želimo  da barem trećinu poena zabijemo iz kontranapada. Dečki će po povratku u Hrvatsku dobiti dva, tri dana slobodno, a onda kreću finalne pripreme za Europsko prvenstvo. Želimo napraviti dobar rezultat u Grčkoj", rekao je nakon pobjede trener Jeronimo Šarin.

Lisabonski turnir završava nedjeljnim ogledom Belgije i Portugala. Naša U20 reprezentacija vraća se u Hrvatsku, a već 29. lipnja pripreme za Europsko prvenstvo divizije A nastavlja u Sloveniji u kojoj će ostati do 4. srpnja te 2. i 3. srpnja odigrati dvije utakmice protiv domaće U20 reprezentacije.

U četvrtak 6. srpnja mlada reprezentacija i stručni stožer kreću iz Zagreba u Heraklion, grad domaćin Europskog prvenstva koje će potrajati od 8. do 16. srpnja. 

Hrvatska nastupa u skupini C, a protivnici će joj biti Poljska, Litva i domaćin Grčka.

U20 EUROPSKO PRVENSTVO DIVIZIJE A

Heraklion, Grčka – 8. do 16. srpnja

SKUPINA A: Belgija, Izrael, Turska, Italija
SKUPINA B: Estonija, Španjolska, Crna Gora, Srbija
SKUPINA C: Poljska, Litva, Hrvatska, Grčka
SKUPINA D: Island, Francuska, Njemačka, Slovenija