Europa i Svijet
Saudijci grabe i u košarci, Subotić ide u Al Ittihada

Saudijci grabe i u košarci, Subotić ide u Al Ittihada

Autor: A.T. Photo: Budućnost VOLI

Na rođendan


Slobodan Piksi Subotić, nakon što je uspješno vodio košarkaške ekipe u Libanonu, Tunisu, Obali Bjelokosti i Mongoliji, sada svoju trenersku karijeru nastavlja u Saudijskoj Arabiji. Preuzeo je ulogu glavnog trenera Al Ittihada iz Jeddaha.

Ova vijest stiže na njegov rođendan. Subotić je rođen 15. kolovoza 1956. u Herceg Novom. Najveći dio igračke karijere proveo je u ljubljanskoj Olimpiji i solunskom Arisu, u kojem je u sedam godina osvojio po pet naslova prvaka i kupova Grčke. S Arisom je dvaput igrao i završni turnir Kupa prvaka, između ostalih i s tadašnjom Jugoplastikom.

Trenersku karijeru počeo je u sezoni 1994./95. kao pomoćni trener u Iraklisu. Vodio je sve najjače grčke klubove: Aris, AEK, Panathinaikos, Panionios, PAOK, Olympiakos. Vodio je i slovensku košarkašku reprezentaciju, a posljednja momčad koju je vodio prije odlaska na klupu KK Splita bila jer ona talijanskog drugoligaša SICC Jesija.

Nakon dvije sezone provedene u klubu podnio ostavku nakon loših rezultata kluba, ali i zbog teškog financijskog stanja kluba.[1] Neko vrijeme je bio direktor Splita, ali je odlučio podnijeti i na tom mjestu ostavku. Ubrzo je izabran za novog trenera Cedevite Zagreb i vodio ju do 6. mjesta u hrvatskom prvenstvu 2008./09. Na kraju sezone, Subotić je ponovo postao trenerom ABA-ligaša jer je Cedevita dobila pozivnicu za sudjelovanje u sezoni 2009./10.

U lipnju 2017. imenovan je Ciboninim trenerom. 11. studenoga 2017., s klubom je sporazumno raskinuo ugovor nakon poraza od Zadra. Usezoni 2019/20 bio je trener podgoričke Budućnosti.