Hrvatska
Regija
SC Derby Nakon Splita slavio i protiv Zadra

SC Derby Nakon Splita slavio i protiv Zadra

Autor: KK Zadar Photo: SC Derby/ Filip Roganović

ABA liga

Studentski centar Derby pobijedio je u 2. kolu AdmiralBet ABA lige momčad Zadra rezultatom 88:75 (17:18, 24:21, 26:17, 21:19). Zadar se nadao iznenađenju u Podgorici, u prvoj četvrtini pokazao kako bi do pobjede mogao doći, ali puno loših dionica kroz utakmicu na kraju su donijele uvjerljivi poraz. Zaslužena pobjeda SC Derby, a Zadru ostaje nada da će nakon dva gostujuća poraza u petak na svom parketu, protiv Mornara Barskog zlata ostvariti prvu ovosezonsku pobjedu u AdmiralBet ABA ligi.

U prvih šest minuta gledali smo rapsodiju Zadra, u kojoj ja pobjednik ABA Superkupa izgledao kao početnička momčad. Bio je za to dijelom zaslužan i izvrstan šut kakvog do sada nismo gledali ove sezone, pa je tako Lakić pogodio sve tri upućene trice, Mazalin je uspijevao prolaziti u reketu i na semaforu je svijetlilo 4:16. Ulaskom s klupe Kapusta inicira preokret, domaćini rade seriju 13:0 i iz ponora se vraćaju u vodstvo 17:16. Tražio je Jusup od svojih igrača da se saberu, posvete boljoj organizaciji napada, no sve što su uspjeli bila su dva slobodna bacanja za vodstvo na kraju prve četvrtine. Premalo s obzirom na otvaranje utakmice.

Nakon velikih oscilacija u prvoj, druga četvrtina donijela je stabilno kretanje rezultata, uz nekoliko dvojbenih situacija koje su sve dosuđene domaćoj momčadi. Božić je nekoliko puta uspio probiti dobru obranu, a kada ga se počelo udvajati otvarao je prostor suigračima za vanjski šut. Iz takve akcije Drežnjak je pogodio tricu za vodstvo 29:32. U izjednačenoj situaciji Dawkins je pogodio tricu za „studente“, Bogavac s distance iz teške situacije, a Božić je solo-akcijom na isteku prvog poluvremena smanjio zaostatak na 41:39.

Derby je u drugom poluvremenu postigao nekoliko laganih poena, Zadar se pogubio u napadu i od 49:47 domaćin u dvije minute igre dolaze do 58:47. Trice i igra jedan na jedan teško prolaze i u zadnjih 10 minuta ulazi se sa 67:56.

Tračak svjetla donio je Dario Drežnjak prodorom i tricom uz dodatno slobodno bacanje, Božić ubacuje i već je 67:64. Zadar je ovim ritmom morao nastaviti do kraja ako je htio do bodova. Nažalost, u ovoj utakmici nije uspio, ponovno je zapao u krizu izgubljenih lopti i bezidejnih napada i novom serijom 12:0 Derby se 4 minute prije kraja našao na nedostižnih 82:66. Jusup je svejedno tražio da njegovi igrači završnicu odigraju „kao da se radi o životu“, ali bolje da im život nije ovisio o ovoj izvedbi.

Najbolji pojedinac susreta bio je Luka Božić, čiju statistiku (26 poena, 11 skokova, 4 asistencije, valorizacija 37) ostatak momčadi nije pratio. U domaćoj momčadi najbolji je bio Kenan Kamenjaš, s 14 postignutih i 12 skokova.

Danijel Jusup, trener Zadra: Čestitam SC Derby na zasluženoj pobjedi. Mi smo jedan dio utakmice u prvom poluvremenu bili u rezultatskom egalu, ali nekako se osjećalo da je samo pitanje trenutka, s obzirom na agresivnost Derbyja, kad će napraviti neku razliku. Imali smo dobar interval u četvrtoj četvrtini i onda su jednim skokom u napadu i dvije-tri trice utakmicu mirno priveli kraju. U odnosu na prošlu utakmicu vidio sam neki impuls kod svojih igrača, ali to nije bilo dovoljno da se napravi nešto više.

Zanimljiv je podatak da su njihovi igrači s klupe zabili 47, a naši 14 poena, od čega Drežnjak 12. To je prevelika razlika, no stalno nam se događa da kada krenem s izmjenama drastično padamo. Teško je igrati tako, sputava me da na klupi nađem neko rješenje, energetska potrošnja je velika. Nisam mogao računati ni na Klaricu, jer je osjetio bol u leđima.

Andrej Žakelj, trener SC Derbyja: Lijepo je kad se počne sezona sa 2:0 ali moram reći da nisam zadovoljan igrom. Mislim da smo i prvu i ovu utakmicu dobili na neku želju, na neku borbu koja nas mora krasiti svih 40 minuta. Radimo pripreme za utakmicu, očekujem da to igrač ispoštuje. Kada igramo dobru obranu, trčimo, imamo lagane poene. Želim da ova momčad od toga živi. Zadar je uvijek nezgodan, imali smo problema sa skokom, kad smo počeli kontrolirati napadački skok onda smo imali i napad.

Standings provided by Sofascore