Regija
Senzacija u Beogradu! Zadar srušio Crvenu zvezdu bez Božića!

Senzacija u Beogradu! Zadar srušio Crvenu zvezdu bez Božića!

Autor: Teo Cilar Photo: ABA league j.t.d./Dragana Stjepanović

Dobro ste vidjeli, Zadar je dobio Euroligašku Crvenu zvezdu usred Beograda.

U posljednjoj utakmici 6. kola Admiral Bet ABA lige košarkaši Zadra šokirali su Crvenu zvezdu i slavili s 96:98 (19:27, 22:25, 25:23, 30:23) i tako došli do svoje četvrte pobjede. Pobjeda je tim veća kada spomenemo da su Zadrani igrali bez najboljeg igrača i prvog strijelca ABA lige Luke Božića. Družina Danijela Jusupa priredila je tako senzaciju nad senzacijama. 

Iako su svi očekivali poraz Zadra u Beogradu, posebno kada su vidjeli da ne igra Luka Božić, najbolji igrač Zadra i prvi strijelac ABA lige s preko 30 poena u prosjeku. Zadru je trebalo pravo malo čudo i da se neke stvari poklope. Upravo to se i desilo, Zvezda je igrala u petak kod Monaca, istrošili su se tamo i nisu u utakmicu ušli kako su očekivali, falilo im je nergije, uz to su i podcijenili Zadar, a ono treće i najvažnije, košarkaši Zadra odigrali su pravu utakmicu s mudima (oprostite na izrazu)! Odličan vanjski šut, pogođene neke teške lopte, a ono što je bio jedan od glavnih faktora, dobili su bitku u skoku što je malo tko vjerovao da mogu.

Nakon prvih deset minuta Zadrani su imali osam poena prednosti, a u drugom su periodu došli i do 16 poena prednosti, a na poluvrijeme odlaze s plus 11. Očekivalo se da domaćini na odmoru poslože svoje redove i u drugo poluvrijeme krenu puno bolje, ali hrabri Zadar koji su predvodili fantastični Antonio Jordano, zatim Dario Drežnjak, Marko Ramljak i Karlo Žganec ne staju i nekoliko minuta prije kraja treće četvrtine imaju velikih plus 19 što je bilo najviše vodstvo na utakmici. Tu su stali, Zvezda je krenula puno agresivnije u obrani i serijom 10:0 došla na svega minus devet uoči posljednjih deset minuta. Izgledalo je kao da će Zadar pasti u posljednjoj dionici, ali nije! Na nešto više od minutu i pola do kraja susreta domaćini su se s dva pogođena slobodna bacanja Nemanje Nedovića u potpunosti približili, bilo je 91:92. Tricu je tada promašio Jordano, ali odlični Ramljak skače u napadu i kreće na polaganje gdje je fauliran te hladno stavlja oba slobodna bacanja za plus tri. Idući napad Zvezde je prokockao Nedović, prvo je promašio tricu, pa skočio u napadu i zatim bacio loptu u aut. Iskoristio je taj poklon Zadar, točnije Arijan Lakić koji ide na ulaz i iz strašno teške situacije preko ruke od table pogađa za plus pet. Domaćini su nakon minute odmora brzo realizirali svoj napad, Filip Petrušev je došao do laganog polaganja i smanjio na minus tri, a do kraja su ostale 34 sekunde. Zadar je svoj napad igrao do samog kraja, šutirao je Drežnjak s krila, promašio, ali je Juan Davis krenuo na skok, omeo igrače Zvezde koji su bili neoprezni i od kojih se lopta na deset sekundi do kraja odbila u aut. Zadrani su iskoristili novi poklon, fauliran je bio Žganec koji je ubacio oba slobodna bacanja za novih plus pet. Zvezda je brzo realizirala svoj napad, točnije tricu je ubacio Branko Lazić za minus dva, a na 1.7 do kraja fauliran je Lakić koji je tako dobio dva bacanja. Prvo je promašio, a zatim je drugo išao namjerno promašiti i tu je priči bio kraj. Veliko slavlje Zadrana je moglo početi.

Prvi strijelac Zadra bio je sjajni Jordano, snajper je ubacio 6 trica iz 12 pokušaja za 23 poena, a tome je pridodao i 5 asistencija. Drežnjak je zabio 22 uz 6 skokova i 5 asistencija, a zatim dolazimo do MVP igrača utakmice Marka Ramljaka. Popularni Ramo je zabio 20 poena, imao 7 skokova, 6 asistencija i 3 osvojene lopte za valorizaciju 29! Žganec je uz 15 poena uhvatio i 4 skoka te imao 4 asistencije, a dvocifren je bio i Lakić s 11 poena i 4 skoka. Kod Crvene zvezde najbolji Benjamin Bentil s 19 poena i 9 skokova te Luca Vildoza s 16 poena i 11 asistencija.