Europa i Svijet
Hrvatska
Sesar: Što se tiče igrača koji nisu tu, ne bih htio komentirati, imaju svoje razloge i ozljede

Sesar: Što se tiče igrača koji nisu tu, ne bih htio komentirati, imaju svoje razloge i ozljede

Autor: HKS - Hrvatski košarkaški savez Photo: Marin Sušić/HKS

Izbornik zahvalio igračima koji su se odazvali

U zagrebačkom hotelu Aristos danas je održana konferencija za medije Hrvatskog košarkaškog saveza na kojoj je tema bila okupljanje hrvatske košarkaške reprezentacije uoči posljednjeg seta pretkvalifikacijskih utakmica za Europsko prvenstveno 2025.

Posljednji su put reprezentativci bili na okupu u veljači ove godine, a jutros su se okupili u hotelu te čekali polazak na pripreme u Opatiju. Konferenciji su nazočili izbornik hrvatske reprezentacije Josip Sesar te igrači reprezentacije Lovro Gnjidić i Danko Branković. Okupljanju je prisustvovalo 10 od 16 igrača, a ostatak igrača reprezentacije dolazi direktno u Opatiju.

Izbornik hrvatske reprezentacije Josip Sesar podijelio je svoje dojmove budući da mu je ovo prvo okupljanje reprezentacije kao novoizabrani izbornik:

"Moram biti iskren i reći da sam jedva čekao ovo okupljanje i da krenemo s pripremama. Što se tiče spiska, čekali smo zbog potvrde nekih igrača tko može doći, tko ne može - to je razlog zašto je popis kasnije izašao. Jako sam zadovoljan i svi momci sa spiska su pozitivno reagirali. Nadam se da će to prenijeti i na parket. Želim pohvaliti igrače koji su tu i koji su se odazvali. U nijednom trenutku nisu postavili pitanje zašto, kako će to biti ili za neke beneficije. Ovi igrači će dati sve od sebe i idemo iz dana u dan. Što se tiče ovih igrača koji nisu tu, ne bih htio komentirati, imaju svoje razloge i ozljede."


Danko Branković se osvrnuo na dugu sezonu u klubu i istaknuo kako se osjeća:

"Nakon duge sezone u klubu sam sada tu, u Megi je bilo dosta treninga i malo utakmica, tako da sada u mjesec dana 7 utakmica je odličan osjećaj. Što više utakmica, to bolje. Spremni smo za rad i pobjede te idemo maksimalno dati od sebe. Želim biti najbolji ja i dati najbolje od sebe, ne želim postati kao netko, nego jednostavno biti najbolji ja. A što se tiče utakmica - imamo prijateljsku sa Slovačkom, nadam se da ćemo to dobro iznijeti, Kina ne znam kakva je tako da ćemo vidjeti kako će to biti. Irska i Luksemburg - to se nadam svim pobjedama."

Lovro Gnjidić nije skrivao oduševljenje što je na popisu reprezentativaca:

"Isto kao i Danko, veselim se što sam ovdje, idemo dati sve od sebe i idemo na pobjede. Hvala izborniku na pozivu, nakon ove sezone, tu se mogu dokazati i to je svima sada najbolja prilika."

Izbornik Sesar se osvrnuo i na temu treninga i priprema:

"Pripreme su koncipirane na način da imamo jedan duži trening i teretanu sa kondicijskim trenerom Mandirom. Radi se po programima koje nose od svojih kondicijskih trenera iz klubova. Što se tiče rada na parketu, to je trening od 3 sata u komadu gdje ćemo probati što više toga riješiti. Nemamo puno vremena, imamo tri prijateljske utakmice do 19.7. kada nam je prva službena. Trebamo to iskoristiti za taktičko uigravanje i vidjeti koje su vrline da bi momčad izgledala što bolje. Oni su profesionalci koji žive od košarke i tako ih doživljavam. Bitno mi je da se osjećaju ugodno u reprezentaciji i da možemo svi kada god treba komunicirati. Rano se počinje sa pripremama, mora se iskoristiti taj period treninga."

U predstojećem ciklusu reprezentacija će odigrati četiri utakmice, počevši s dva domaćinstva u Opatiji. U srijedu, 19. srpnja Hrvatska će ugostiti Irsku, a u subotu, 22. srpnja na redu je Luksemburg. Tjedan dana kasnije, 29. srpnja, slijedi utakmica u Dublinu, a 2. kolovoza u Luksemburgu.

U tom razdoblju Hrvatska će odigrati tri prijateljske utakmica. U nedjelju 9. srpnja Sesarovi izabranici će se u Opatiji susresti sa Slovačkom. Ova će utakmica biti zatvorena za javnost. Tri dana kasnije, u srijedu 12. srpnja, Hrvatskoj će u Kranjskoj Gori protivnik biti Kina. Priliku za vidjeti reprezentativce na djelu gledatelji će imati u subotu 15. srpnja kada će se Hrvatska u Opatiji još jednom ogledati s kineskom reprezentacijom.


POPIS REPREZENTATIVACA HRVATSKE ZA PRETKVALIFIKACIJE ZA EUROPSKO PRVENSTVO – SRPANJ 2023.

  • KAPUSTA BORNA
  • GNJIDIĆ LOVRO
  • FILIPOVIĆ GORAN
  • KALAJŽIĆ MATE
  • PERKOVIĆ TONI
  • BADŽIM ROKO
  • KRAJNOVIĆ LUKA
  • DREŽNJAK MATEO
  • MAZALIN LOVRO
  • SERDARUŠIĆ RENATO
  • PRKAČIN ROKO
  • DREŽNJAK DARIO
  • MENALO LEO
  • BRANKOVIĆ DANKO
  • VRANKOVIĆ ANTONIO
  • LJUBIČIĆ KREŠIMIR


PRETKVALIFIKACIJSKE UTAKMICE ZA EUROPSKO PRVENSTVO 2025

  • 19.7.2023. u 20:00 Hrvatska – Irska (Opatija)
  • 22.7.2023. u 20:00 Hrvatska – Luksemburg (Opatija)
  • 29.7.2023 u 15:30 Irska – Hrvatska (Dublin)
  • 2.8.2023. u 20:15 Luksemburg – Hrvatska (Luksemburg)

Utakmice pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo moći će se pratiti u prijenosu uživo na SportKlubu i na FIBA YouTube kanalu.

Podsjetimo, u trećem krugu pretkvalifikacija sudjeluju: Hrvatska, Austrija, Bugarska, Danska, Norveška, Rumunjska, Slovačka i Švicarska, a pridružuju se Albanija, Irska, Kosovo i Luksemburg koji se nisu bili plasirali u drugi krug. Ovih 12 zemalja podijeljeno je u četiri skupine po tri ekipe, a u skupinama igra svatko sa svakim, kod kuće i u gostima. Dakle, reprezentacijama slijede četiri utakmice, a sve to u periodu od 19. srpnja do 5. kolovoza. 

 Naravno, samo prvi u skupinama napreduju dalje u kvalifikacije za EP.

Službena FIBA mrežna stranica pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo