Europa i Svijet
Hrvatska
Sesarova Hrvatska put prema Olimpijskim igrama započinje u kolovozu u Istanbulu

Sesarova Hrvatska put prema Olimpijskim igrama započinje u kolovozu u Istanbulu

Sve je manje nepoznanica

Na jučerašnjoj sjednici Središnjeg odbora FIBA-e potvrđeno je pet zemalja domaćina Olimpijskih pretkvalifikacijskih turnira.

Pretkvalifikacijski turniri daju mogućnost reprezentacijama koje se nisu plasirale na Svjetsko prvenstvo 2023. da se i dalje bore za odlazak na Olimpijske igre 2024. u Parizu. Pobjeda na pretkvalifikacijskom turniru nosi sudjelovanje na jednom od Olimpijskih kvalifikacijskih turnira sljedeće godine, uoči samih pariških Olimpijskih igara.

Dva od pet turnira se igraju u Europi; prvi u Turskoj, preciznije Istanbulu, a drugi je podijeljen između Poljske i Estonije u grupnoj fazi, dok se završna igra u poljskim Gliwicama. Američki turnir će se odigrati u Argentini, afrički u Nigeriji, a domaćinstvo azijskog turnira će se naknadno utvrditi.

Što se europskih turnira tiče, 16 zemalja je raspoređeno u osam jakosnih šešira na temelju FIBA svjetske rang liste, a ždrijebom će reprezentacije biti raspoređene u četiri skupine. Skupine A i B te C i D se križaju te će zajedno izlučiti najbolju reprezentaciju za Olimpijski kvalifikacijski turnir. Jakosne skupine 1, 4, 5 i 8 bit će izvučene u skupine A i B koje će se igrati u Poljskoj i Estoniji, a jakosne skupine 2, 3, 6 i 7 tvorit će skupine C i D u Turskoj.

Hrvatska je svrstana u drugu jakosnu skupinu što znači da će prvu stepenicu prema Olimpijskim igrama morati prijeći u Istanbulu.

Olimpijski pretkvalifikacijski turniri igrat će se od 12. do 20. kolovoza, a od šesnaest europskih zemalja samo će dvije osvojiti mjesto u sljedećem vlaku za OI: Olimpijskom kvalifikacijskom turniru.

Više pogledajte  OVDJE.