Europa i Svijet
Hrvatska
Sesarovo ljeto, ovo su protivnici koji ga čekaju na pretkvalifikacijskom turniru za OI

Sesarovo ljeto, ovo su protivnici koji ga čekaju na pretkvalifikacijskom turniru za OI

Autor: HKS - Hrvatski košarkaški savez Photo: Marin Sušić/HKS

Kvalifikacije za kvalifikacije

Na Filipinima su danas izvučene natjecateljske skupine za Olimpijske pretkvalifikacijske turnire.

Pretkvalifikacijski turniri daju mogućnost reprezentacijama koje se nisu plasirale na Svjetsko prvenstvo 2023. da se i dalje bore za odlazak na Olimpijske igre 2024. u Parizu.  Pobjeda na pretkvalifikacijskom turniru nosi sudjelovanje na jednom od Olimpijskih kvalifikacijskih turnira sljedeće godine, uoči samih pariških Olimpijskih igara.

Hrvatska je izvučena u skupinu D s Nizozemskom, Belgijom i Švedskom, križat će se sa skupinom C (Turska, Ukrajina, Bugarska, Island), a obje skupine igrat će se u Istanbulu. Poljska i Estonija su domaćini skupinama A i B, s time da će se završnica igrati u Poljskoj.

SUSTAV NATJECANJA

Olimpijski pretkvalifikacijski turniri igrat će se od 12. do 20. kolovoza, a od šesnaest europskih zemalja samo će dvije osvojiti mjesto u sljedećem vlaku za OI: Olimpijskom kvalifikacijskom turniru.

Po osam ekipa se ždrijebom rasporedilo u dvije skupine te će po četiri ekipe igrati po sustavu “svatko sa svakim” (ukupno tri utakmice). Prvo i drugo plasirana ekipa svake skupine igrat će polufinale (2B-1A i 1B-2A), dok treće i četvrtoplasirana ekipa putuju kući. Pobjednici polufinala igraju finale, a tek je pobjednik svakog turnira rezervirao mjesto na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru.

  • SKUPINA A: Češka, S. Makedonija, Izrael, Estonija
  • SKUPINA B: Portugal, Poljska, Mađarska, Bosna i Hercegovina
  • SKUPINA C: Turska, Bugarska, Ukrajina, Island
  • SKUPINA D: Nizozemska, Hrvatska, Belgija, Švedska