Europa i Svijet
Hrvatska
Sesarovo savršeno ljeto; Hrvatska nakon kvalifikacija za Eurobasket osigurala i one za OI

Sesarovo savršeno ljeto; Hrvatska nakon kvalifikacija za Eurobasket osigurala i one za OI

U finalu pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre hrvatska košarkaška reprezentacija je u Istanbulu pobijedila Tursku 84-71 i tako osigurala prolazak u kvalifikacije te nastavila svoj put prema Parizu.

Već u petoj minuti Hrvatska je vodila 16-8, nakon prve četvrtine bilo je 24-14. Sjajna obrana potpuno je blokirala sve putove prema hrvatskom košu, a kada je stigla napadačka mirnoća koju su u drugoj četvrtini serijom trica pokazali Dario Šarić i Mario Hezonja (po tri) Hrvati su zagospodarili parketom i potpuno kontrolirali igru i rezultat. Na poluvremenu je bilo +19 (48-29).

U trećoj četvrtini krenuo je vanjski šut domaćine, prvenstveno Furkana Korkmaza pe je u jednom trenutku bilo samo šest poena prednosti na hrvatskoj strani (57-51). Sjajni Šarić odgovara tricom, pa se nadovezuje Jaleen Smith dvicom za ponovni bijeg na dvoznamenkastu prednost 62-51. S 11 poena viška ušlo se i u posljednju četvrtinu (66-55) koju je tricom otvorio Smith. Hrvatski Amerikanac je novom tricom nakon tri i pol minute igre doveo Hrvatsku do +16 (76-60), a u zadnjoj četvrtini ruku je namjestio i Dario Drežnjak (79-63) pa je put prema pobjedi bio širom otvoren.

Hrvatsku su do pobjede predvodili Dario Šarić (22 poena i 11 skokova),  Mario Hezonja (16 poena, 5 skokova), Jaleen Smith (14 poena), Goran Filipović (10) te Ivica Zubac (8 poena, 10 skokova).

Na ovaj način Josip Sesar je s devet pobjeda u devet susreta započeo svoj izbornički mantat te ostvario prva dva cilja, plasman u kvalifikacije za Eurobasket i u kvalifikacije za Olimpijske igre.