Hrvatska
FOTO: Zadrani sa 103 poena i šestoricom dvoznamenkastih iskalili frustracije na Šibenki

FOTO: Zadrani sa 103 poena i šestoricom dvoznamenkastih iskalili frustracije na Šibenki

Autor: Paulo Sarić

Gosti večeras nisu bili dorasli zadatku.

Košarkaši Zadra pred nešto manje od 1000 gledatelja svladali su Šibenku u 18. kolu HT Premijer lige i ostali usamljeni na vrhu domaćeg prvenstva. I bez pomoći Bryona Allena koji je dobio poštedu pred odlučujuće utakmice u borbi za ostanak u ABA ligi većih uzbuđenja nije bilo za uvjerljivu pobjedu zadarskog sastava (103-76).

Uspavano su domaćini krenuli u susret što su Šibenčani iskoristili da u prvim minutama nametnu svoj ritam. Trener Jusup je startao s Planinićem i Ivanovom u centarskoj liniji, no premda su svi poeni Zadra na samom otvaranju dolazili iz reketa, za buđenje plavo-bijelih trebalo je sačekati sedmu minutu i spuštanje petorke. U igru je ušao Muhammed Bashir Ahmed, a Gilbert je preselio na 'četvorku' nakon čega su se počele otpuštati napadačke kočnice domaćeg sastava. Mavra je krajem prve četvrtine pogodio prvu tricu i primakao svoju momčad na posjed zaostatka, rasteretivši unutarnju liniju i unijevši raznolikost u igru.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Za čvršću obranu trebalo je sačekati početak druge dionice kada su Zadrani zaključali sve prilaze svom košu i u samo tri minute napravili seriju 16-0. Skratila se ruka Dželalijinim igračima koji su u tim trenucima promašivali i ono što im je na otvaranju bez većih problema uzlazilo i eto Zadra učas na plus 13 (37-24). Ipak, da se na veliki odmor ne ode s prevelikom razlikom pobrinuli su se Nakić i Jurković koji su s nekoliko vezanih poena vratili narančaste u igru za, činilo se, otvoreni nastavak susreta.

Posebno je raspoložen u prvih 20 minuta bio mladi hrvatski reprezentativac Toni Nakić koji je s 14 poena predvodio sve strijelce, a u istom je ritmu nastavio i na otvaranju drugog poluvremena kada je tricom primakao Šibenku na minus dva (40-38). Bilo je to posljednji put da su gosti bili unutar posjeda zaostatka.


FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Rezultatsku klackalicu njihali su Ahmed s jedne i Vuko s druge strane, no taman kada se činilo da momci s Baldekina mogu učiniti utakmicu zanimljivom uslijedila je domaća serija 9-0 za povratak Zadra na dvoznamenkastu prednost, što je uoči posljednjih deset minuta naraslo na ugodnih 72-54.

Odnos snaga dviju momčadi u tim je trenucima jasno oslikavala razlika između broja poena domaćih i gostujućih igrača s klupe (42-13), pa smo do kraja susreta gledali odrađivanje posla zadarskog sastava, začinjeno pokojim atraktivnim potezom na parketu i već tradicionalnim neumjesnim prepucavanjima na tribinama.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Ahmed i Planinić s po 20 poena, dok je goste predvodio Toni Nakić s 26 koševa.