Hrvatska
Regija
FOTO Šezdeset sekundi od senzacije: Partizan tek u završnici slomio čvrsti Zadar

FOTO Šezdeset sekundi od senzacije: Partizan tek u završnici slomio čvrsti Zadar

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Počela je ABA liga.


U prvom kolu AdmiralBet ABA lige Partizan je na Višnjiku svladao Zadar rezultatom 73-78.

Šest mjeseci minus jedan dan čekala je dvorana Krešimira Ćosića na regionalnu utakmicu. U 26. kolu regularnog dijela prošle natjecateljske sezone Zadar je zbog završnog turnira futsal Lige prvaka (koji se, jasno, održao "pod pekom") dočekao Crvenu zvezdu u legendarnim Jazinama, pa je posljednji abaligaški dvoboj na Višnjiku bio onaj protiv Igokee 28. ožujka ove godine. Nije se moglo naći boljeg protivnika za otvaranje sezone, ali zbog svima znanih problema s borbom protiv koronavirusa posjeta na ovoj utakmici nije mogla biti ni približna onima u normalnijim vremenima.
Velika je šteta da dvorana Krešimira Ćosića nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Osim činjenice da je na programu bio klasik regionalne košarke, prije same utakmice je upriličena kratka ceremonija u čast Jakova Vladovića, koji se umirovio uoči ove sezone. Popularni Jašo je od klupskih čelnika na dar dobio uramljenu fotografiju na kojoj je u zadarskom dresu, pored koje su ispisane najvažnije brojke abaligaške legende. Veliki pljesak je na predstavljanju momčadi dobio legendarni Željko Obradović, koji se od srca zahvalio zadarskoj publici. Prije podbacivanja je održana minuta šutnje u čast nedavno preminulog Dušana Ivkovića.

Jakov Vladović (Foto: KK Zadar - Zvonko Kucelin)

U početnim minutama rezultat nije odlazio previše niti na jednu stranu. Domaća momčad nije nikako uspijevala pronaći recept za zaustavljanje sjajnog Kevina Puntera, dok je s druge strane Uroš Luković stvarao velike probleme centrima Partizana. Poveli su gosti s pet poena razlike (13-18), ali domaći odgovaraju serijom 8-0 za vodstvo od 3 poena razlike (21-18)na ulasku u posljednju minutu prve dionice. Na prvi odmor otišlo se u egalu (21-21).

U drugoj četvrtini se činilo kako je Partizan pohvatao konce i polako počeo graditi prednost. Dvije minute prije poluvremena Obradovićeva momčad se odvojila na najviših +11 (31-42), a Zadrani to preko Aleksandra Bursaća (polaganje) i Martina Junakovića (slobodno bacanje) vraćaju u jednoznamenkasti deficit na velikom odmoru (34-42).

Pokušao je Ivan Perinčić u drugom dijelu s prokušanim receptom iz prvog, u kojem je Luković pod košem bio velika prijetnja i stalna meta proigravanja vanjske linije Zadra, ali stasiti centar nije mogao držati korak s brzom igrom u oba smjera. Odlučio se tada za nešto pokretljiviju postavu s Domagojem Vukovićem na petici, što je dalo rezultat. Gosti su i nakon treće četvrtine ostali u vodstvu (54-60), ali Zadar je bio bolji u deset minuta (20-18).

Domagoj Vuković (Foto: KK Zadar - Zvonko Kucelin)

Posljednjih deset minuta donijelo je nastavak velike borbe ovih momčadi. Već nakon dvije minute Zadar je ubačajem Darija Drežnjaka došao na svega poen zaostatka (61-62), nakon čega je jedna dvojbena sudačka odluka na drugoj strani potpuno razbjesnila domaću publiku. Dallas Moore je krenuo u protunapad kojeg je, činilo se rutinskim i čistim, profesionalnim prekršajem zaustavio  Junaković. No, sudačka odluka je bila da se radi o nesportskom prekršaju, što je iz domaće momčadi izvuklo dodatnu snagu i dalmatinski dišpet. Zadrani, predvođeni sjajnim Vukovićem, u narednim minutama izvlače posljednje atome snage iz sebe i svog protivnika. Četiri i pol minute prije kraja Zadrani dolaze u egal, Dominik Mavra ubacuje za 69-69. Konačna odluka dolazi u posljednjih stotinjak sekundi. Punter ubacuje iz teške pozicije za +3 Partizana (73-76), dok s druge strane šuterski raspoloženi Antonio Jordano (5 trica) nije uspio izvući posljednji dalekometni šut. Vuković izlazi s pet prekršaja, a Aleksa Avramović promašuje tricu. Lopta dvadesetak sekundi do kraja dolazi do Drežnjaka, koji je dodaje Mavri. Zadrov kapetan promašuje tricu petnaestak sekundi prije kraja, lopta dolazi do Uroša Trifunovića kojeg faulira Bursać. Igrač Partizana pogađa prvo i promašuje drugo bacanje, lopta se odbija do Puntera. Novi prekršaj šalje sjajnog Amerikanca na liniju bacanja, koji poput svog suigrača maloprije ima polovični učinak. Zadrani još jednom ne uspijevaju kvalitetno zagraditi skok i tu je bio kraj svim nadanjima domaće momčadi.

U domaćim redovima najefikasniji je bio Vuković (16 poena, 7 skokova), Jordano je dodao 15 (trica 5-10), dok je Luković ubacio 11 poena uz 4 skoka za 14 minuta igre. Kod gostiju su Moore i Punter s po 14 poena predvodili listu strijelaca, Trifunović i Avramović su dodali po 11, a Zach LeDay je ostvario double-double (10 poena i 10 skokova).

Obje momčadi nemaju puno vremena za odmor, Partizan u turneji po Dalmaciji već u četvrtak gostuje kod Splita, dok Zadar u petak ide u Podgoricu kod SC Derbya.