Europa i Svijet
VIDEO: Shengelia odveo Gruziju do prvog iznenađenja

VIDEO: Shengelia odveo Gruziju do prvog iznenađenja

Autor: Paulo Sarić

Litva nije imala rješenja za raspoloženog igrača Baskonije.

U trećoj utakmici dana svjedočili smo prvom iznenađenju. Gruzija je svladala favoriziranu Litvu rezultatom 77-79 i došla do svoje prve pobjede na EuroBasketu.

Već od početka se vidjelo da će susret biti gust. Obje su reprezentacije dobro ušle su susret i prvih je deset minuta prošlo u izjednačenoj borbi. Imali su Litavci prednost od šest poena sredinom dionice, no na više od toga se nisu uspjeli odvojiti. Zato su odmah početkom druge dionice napravili seriju 8-0 kojoj su otišli na 26-18. Klupa Gruzije je brzo reagirala i pozvala minut odmora koja je makar nakratko konsolidirala redove crvenih. Ipak, u 14. minuti Litva se košem Gecevičiusa odvaja na dvoznamenkastu prednost, da bi napad poslije Motiejunas odveo svoju momčad na u susretu najvećih plus 12. Ipak, do odlaska na odmor Gruzijci prilaze na samo pet poena zaostatka i u nastavak se ušlo s otvorenim ishodom.


Gruzija izvrsno otvara drugo poluvrijeme i serijom 2-10 prelazi u vodstvo. Posebno se isticao izvrsni Shengelia koji je nosio svoju momčad s 20 postignutih koševa u prvih 26 minuta. Litva je počela igrati preplitko, a šut ih je prestao služiti što su Gruzijci izvrsno koristili. Malo po malo uvodili su favorizirane Litavce u nervozu što se jasno vidjelo na njihovoj igri. Ipak, nakon vrlo rane četvrte osobne Pachulije izgledalo je da će momčad u bijelim dresovima imati lakši posao u nastavku susreta, no izvrsno ga je zamijenio bivši igrač Union Olimpije Shermadini, te smo u posljednjih deset minuta ušli s neočekivanim rezultatom. Prednošću Gruzije od dva koša.

Do kraja susreta smo gledali neizvjesnu utakmicu u kojoj se niti jedna momčad nije odvojila na više od dva posjeda razlike. Stvari su konačno riješene u posljednje tri i pol minute u kojima Gruzija nije primila koš iz igre. Nakon polaganja Kalneitisa za 74-72, Markoishvili i Dixon su preuzeli stvari u svoje ruke i sa šest vezanih koševa doveli svoju momčad nadomak pobjede. Ključnim se pokazao koš potonjeg 20 sekundi prije kraja za plus četiri. Priprijetila je Litva košem Maciulisa, no isti je igrač promašio posljednji šut na utakmici te je Gruzija došla do prvog iznenađenja Europskog prvenstva.


Pobjednike je predvodio izvrsni Shengalia koji je zabio 29 koševa, a vrlo je dobru utakmicu odigrao i naturalizirani Amerikanac Dixon koji je uz 12 poena podijelio i sedam asistencija. Bolji od ostalih kod Litve bili su Kuzminskas sa 18 i Kalneitis s 15 koševa.