Hrvatska
Šibenčani u tvrdoj utakmici svladali čvrsti Bosco

Šibenčani u tvrdoj utakmici svladali čvrsti Bosco

Autor: Saša Ćirić

Važni bodovi u borbi za opstanak ostali su na Baldekinu.

GKK Šibenik je u susretu desetog kola HT Premijer lige na domaćem terenu svladao Bosco rezultatom 81:68.

Dvije momčadi iz donjeg dijela su u svom današnjem suparniku vidjeli idealnu šansu za pobjedu koja bi značila mirniji nastavak sezone. 

Šibenčani su furioznim startom pokazali da misle ozbiljno, pa je nakon zakucavanja Tonija Nakića u trećoj minuti utakmice na semaforu svijetlilo pomalo nevjerojatnih 12-0. Međutim, sjajni Nakić (koji je tijekom ovog tjedna imao problema s virozom) je fizički brzo pao, pa je trener domaćih Miro Jurić bio prisiljen povući neke taktičke poteze koje u tom trenutku zasigurno nije htio. Izlaskom mladog hrvatskog reprezentativca se suzio broj napadačkih opcija za domaće, pa su dečki iz Bosca u drugoj polovici prve četvrtine počeli s povratkom u susret. I to na kakav način! Trica Nikole Koraća na 01:50 je dovršila seriju gostiju od 15-0 (!), kojom su prešli u vodstvo. Važna karika u Boscovim redovima je bio mladi Antonio Jularić, koji je od ulaska u igru počeo igrati čvrstu obranu na Martinu Junakoviću. Često je prelazio granicu dopuštene agresivnosti, ali i s osobnim greškama na kontu je stvarao puno problema hrvatskom reprezentativcu u organizaciji igre, a nije lako dolazio ni do šuta. Ipak, domaći dolaze do daha, pa se košem Pave Paića odlazi na prvi odmor s rezultatom 18-16.

U drugoj četvrtini suigrači od starta traže Paića u reketu, koji pronalazi pravi dodir s loptom. Nakon njegovog drugog polaganja u kratkom razdoblju, a ukupnom serijom serijom domaćih 8-2, gostujući trener Matija Brkljačić zove minutu odmora pri rezultatu 26-18. Njegovi igrači dobro reagiraju, pa uzvraćaju serijom 7-2 i primiču se na svega tri poena zaostatka (28-25). No, Šibenčani preko Paića i kapetana Domagoja Bašića vraćaju dvoznamenkastu prednost na svoju stranu (37-27), te se s tim rezultatom ide na veliki odmor.

Kao i protiv Zaboka, Jurić je svoje igrače zadržao svoje igrače u svlačionici osjetno duže od svog kolege. Početak treće četvrtine je sigurno bio po njegovom guštu. Šibenčani su držali razliku iznad deset poena kroz prvi dio tog perioda, no vrijedni Jan Palokaj je odlučio neke situacije riješiti sam, što mu je i pošlo za rukom. Ipak, nije imao previše podrške od svojih suigrača, pa ispod -7 (48-41) nisu mogli. Nakić je ušao u probleme s osobnim pogreškama, pa je njegova dužina i svestranost jako nedostajala Šibeniku. Srećom po domaće, Paić nije izgubio dodir iz prvog dijela, pa su u napadu dobar dio akcija završavali upravo podvaljivanjem mladom centru na zicer. U posljednjih deset minuta se ušlo s rezultatom 52-43 za domaće.

Start posljednje četvrtine je u potpunosti pripao domaćim braničima. Junaković je zabijao i iznuđivao prekršaje, Bašić pogađao s distance, a Šarić razigravao. Rezultat takve igre je visokih +19 za Šibenčane nakon dvije minute igre u posljednjem dijelu utakmice (64-45). Činilo se da je pitanje pobjednika riješeno, no gosti se nisu slagali s tim mišljenjem. Dvije trice Davida Chavlovicha, kao i jedna Palokajeva, probudile su goste, koji su serijom 15-6 u 36. minuti došli do -10 (70-60). Jurić je osjetio opasnost, pa je pozvao minutu odmora. No, nakon te minute, Stjepan Tešija polaže za dodatno približavanje Bosca. Osjetila se nervoza u domaćim redovima, koji su teško dolazili do situacija za realizaciju, a gosti su krenuli na sve ili ništa. Na njihovu žalost, nisu uspjeli u naumu. Kada su shvatili da je susret otišao u nepovrat, pokušali su preko faul završnice smanjiti poraz zbog eventualne koš razlike na kraju prvenstva. Domaći su i promašili poneko bacanje, ali je Petar Babić na drugoj strani imao dva nesretna polaganja i jednu tricu kod kojih se lopta dugo premišljala želi li ući u koš ili ne, da bi na kraju u svim situacijama odlučila da će ipak ići na ruku domaćih. S druge strane, Nakić sa zvukom sirene pogađa za konačnih 81-68 i veliko slavlje na Baldekinu.  

U domaćim redovima najistaknutiji pojedinci bili su Paić (21 poen, 9 skokova), Junaković (12 poena, 5 asistencija, 5 ukradenih lopti), Nakić (11 poena, 8 skokova) i Tonko Vuko (11 poena, 6 skokova). Goste su predvodili Palokaj (15 poena, 8 skokova, 4 asistencije),  Chavlovich (12 poena), Primorac (11 poena, 5 skokova) i Tešija (10 poena, 7 skokova).

Nakon deset odigranih utakmica Šibenik je na omjeru 4-6, dok Bosco ima tek jednu pobjedu, i to ostvarenu protiv Cedevite.

Već u utorak Šibenčani gostuju kod Zadra, dok Bosco iduće subote u Trnskom dočekuju Zabok.