Hrvatska
Alkar slavio u Šibeniku, Baldekinom se orilo "Mi smo Sinjani, Alkar je naš"

Alkar slavio u Šibeniku, Baldekinom se orilo "Mi smo Sinjani, Alkar je naš"

Autor: Saša Ćirić Photo: Basketball.hr (Saša Ćirić)

Važna pobjeda.


Alkar je u susretu 10. kola HT Premijer lige ostvario vrijednu pobjedu protiv Šibenke na Baldekinu, rezultat je bio 69-79.

Početak je bio vatren, u prvih pet minuta momčadi su se stalno pratile u stopu i izmjenjivale u vodstvu. Šibenka je prva napravila osjetniju razliku. Na krilima rastrčanog Patrika Jambrovića i efikasnog Bruna Solomuna domaći su serijom 11-2 u završnici prve dionice došli na +9 (21-12), što su gosti do prvog odmora malo smanjili (21-16). Malo tko u dvorani, pa čak i nemali broj prisutnih simpatizera i prijatelja Alkara, nije niti mogao slutiti da su ta četiri završna poena u prvoj četvrtini tek početak veće serije. Konkretno, Sinjani su u nepunih osam minuta igre ubacili čak 19 poena, dok su na drugoj strani Šibenčanima dopustili tek dva - četiri minute prije poluvremena na semaforu je svijetlilo velikih +8 za goste (23-31). Budi se tada momčad Damira Milačića, koja tricom kapetana Domagoja Bašića inicira kontraseriju od devet vezanih poena. Do poluvremena gledamo rezultatski neizvjesnu utakmicu, a da se na odmor ne ode s neriješenim rezultatom pobrinuo se Stipe Krstanović, koji je iz napadačkog skoka popravio neuspješan pokušaj Hrvoja Vučića (35-37). 

Šibenčani, za razliku od utakmice sa Splitom, nisu imali problema s popunjavanjem kadra. U momčad su se vratili Juraj Pleadin i Pavao Paić, ali manjak treninga i fizička iscrpljenost su se osjetili u nogama ovih momaka. Igrači Marka Trninića su zato forsirali viši tempo igre, što niti malo nije odgovaralo domaćoj momčadi. Ipak, početne minute treće dionice su prolazile u istom tonu kao i završnica druge. Nakon Solomunovog ubačaja za 47-49 dolazimo do ključnog dijela utakmice. Alkar je u posljednje četiri minute treće četvrtine ubacio 14 poena, a iznimno nadahnuti u tim trenucima bili su kapetan Vučić i Amerikanac Franklin Spencer Collins. Uz njih, gostujuće navijače je na noge u nekoliko navrata nevjerojatnim tricama podigao mladi Splitovac na posudbi u Sinju Roko Gizdavčić. Epilog nakon trideset minuta igre - čak 16 poena prednosti za goste (47-63).

U prvoj minuti posljednje četvrtine Krstanović je tricom podigao razliku na najviših +19, nakon čega se domaća momčad pokušala izvući zadnji atom snage iz sebe ne bi li se makar na taj način odužila velikoj skupini Funcuta koji su je bodrili od prve do posljednje minute. Domaći su podigli intenzitet na oba kraja terena, pa su u vrlo kratkom roku ubacili deset poena u nizu preko Solomuna, Paića i još jednog bivšeg igrača Splita, Bruna Rebića. Trninić ništa nije htio prepustiti slučaju, pa je minutom odmora zaustavio ovaj blitzkrieg Šibenčana. Do kraja utakmice su domaći smanjivali razliku, ali nisu uspjeli doći na manje od šest poena zaostatka (66-72). Nova trica Krstanovića s istekom vremena je Sinjanima osigurala pobjedu dvocifrenom razlikom, pa sada na kontu imaju dvije pobjede i osam poraza. Borba za opstanak se zahuktava, čak tri momčadi imaju po dvije pobjede - uz oba aktera ove utakmice tu je i Furnir.

Najefikasniji kod pobjedničke momčadi bili su Vučić, Gilbert i Krstanović (svi po 14 poena), dok su kod domaćih prednjačili Solomun (15, 10 skokova), Rebić (11) i Paić (10).