Hrvatska
Šibenka nakon velike borbe pobijedila Furnir kojem nije bio dovoljan ni triple double Isabella

Šibenka nakon velike borbe pobijedila Furnir kojem nije bio dovoljan ni triple double Isabella

Autor: Saša Ćirić

Povratak, makar jednokratni, gostujućeg trenera Jeronima Šarina na matični parket.

Susret 27. kola HT Premijer lige susret Šibenka - Furnir završio je rezultatom 96:92.

Prvenstvo ulazi u svoju završnu fazu i svaka pobjeda je od krucijalne važnosti. Kako onima na vrhu, tako i onima u sredini i pri dnu ljestvice.

Pretposljednja momčad HT Premijer lige, zagrebački Furnir, jednu od prilika za priključak momčadima iz sredine tražila je u večerašnjem susretu na Baldekinu. Uz činjenicu da Šibenka još uvijek fizički "dolazi sebi" od teške utakmice sa Splitom prije pet dana, dodatni hendikep za Narančaste je i suspenzija prvog trenera Dženana Rahimića zbog isključenja na tom susretu. Usto, velike nade su Dubravaši polagali u činjenicu da je na njihovoj klupi još jedan čovjek koji je košarkaško ime stvorio na Baldekinu, Jeronimo Šarin, koji dobro poznaje navike Mira Jurića - pomoćnog trenera Šibenke, koji je na klupi jednokratno zamijenio Rahimića, bio je dugogodišnji pomoćnik upravo Šarinu u godinama kad su se Šibenčani probijali iz nižih rangova natjecanja do Premijer lige, kao i u nekoliko prvih povratničkih sezona.

Imajući na umu da Šibenčani ne znaju za pobjedu na domaćem terenu gotovo mjesec dana, točnije od one velike pobjede nad Cibonom, bilo je jasno da ovaj susret ima veći ulog za njih nego za goste, koji ipak imaju relativno lagodnu prednost nad posljednjim Hermesom. No, početni stadiji utakmice ne bi rekli da je tome tako. Šibenčani su kratku rotaciju (u koju su se vratili Ivan Gulin i Juraj Pleadin) nastojali zaštititi od problema s osobnim greškama, pa su tako u prvih devet minuta zaradili samo jednu, i to u napadu. Igralo se brzo s obje strane, kao da je dogovorno bilo da se bolji u ovom susretu dobije kroz napadačku stranu terena. Kod domaćih je otvaranje apsolutno pripalo Crnogorcu Miliji Mikoviću, na kojeg je išla velika većina napadačkih setova. Uz njega je zanimljivu rolu odradio i mladi Marko Vlaić, koji se sve bolje snalazi u ulozi 3&D specijalista. Gosti su sve nade polagali u sjajnog Amerikanca Tramainea Andrea Isabella. Raspoloženi branič je pronalazio razne načine kako da dođe do obruča, pa ne čudi da je već u prvoj četvrtini postigao osam poena bez promašaja. Na prvu pauzu se otišlo s +2 za Šibenku (25-23), pa je Jurić morao pronaći način kako da probudi obrambeni instinkt kod svojih igrača, ali i šuterski ritam Henrika Širka, koji nikako nije uspijevao ući u dobru seriju. Gosti koriste nespremnost Narančastih te u startnim minutama druge četvrtine kompletiraju seriju započetu u prvoj dionici te s parcijalnim rezultatom 19-7 odlaze na dva posjeda prednosti (31-35). Da nevolja ne dolazi sama, u jednoj obrambenoj reakciji tek oporavljeni Pleadin ostaje ležati na parketu i uz pomoć suigrača mora napustiti teren zbog ozljede. Iako je na prvu izgledalo loše, uganuće zgloba je ipak bilo lakše prirode. Jurić ubacuje kapetana Domagoja Bašića u igru, čije prisustvo razvlači obranu te otvara prostor Širku i Mikoviću za djelovanje pod košem. Svojim iskustvom i vještinom potonji to instantno koriste i vraćaju uslugom na uslugu braničima - Bašić i Domagoj Šarić tricama vraćaju prednost Šibenke na ugodnih +7 (46-39). Ipak, u završnici poluvremena gosti preko Ante Smolića i Petra Perića ostavljaju susret u rezultatskom gustišu (46-43).

Nakon velikog odmora na teren se vraća druga Šibenka, odlučnija. Najbolji pokazatelj toga bila je Širkova trica u desetoj sekundi prvog napada. Agresivnijom obranom s puno udvajanja i rotiranja domaći su natjeravali Stolare na loše napadačke odluke, a povećanom agresivnošću u napadačkom dijelu na brzi bonus. Epilog tog naleta bila je najveća prednost od +16 (66-50) u 26. minuti susreta. No, kako to u posljednje vrijeme s Narančastima biva, velike prednosti se otope brže no što se stvore. Nezaustavljivi Isabell predvodi novi povratak gostiju, ovaj put serijom 14-2 se vraćaju na samo četiri poena zaostatka (68-64). Uzdah olakšanja domaćima donosi Širko tricom u idućem napadu, a u samoj završnici četvrtine dva bacanja pogađa bivši igrač Šibenke u redovima Furnira, Luka Pandurić, te se u posljednjih deset minuta ulazi s rezultatom 71-66.

Malo-pomalo, u istom tempu se nastavlja i u četvrtoj četvrtini. Gosti grickaju i smanjuju zaostatak do rezultata 74-72. Tada na scenu stupa oporavljeni Pleadin i sjajnim lijevim ulazom uz prekršaj i realizirano dodatno bacanje daje svojoj momčadi novi impuls. Već u idućem napadu Miković koristi Širkovu asistenciju pa se prednost domaćih vraća na puno ugodnijih +7 (79-72). Furnir se ne predaje i do kraja se bori, ali domaći igrači hladnokrvno odgovaraju na sve izazove. Tricu za potvrdu pobjede zabio je branič Freeman, a u samoj završnici navijači Šibenke su se na trenutak preznojili jer je desetak sekundi prije kraja kod +3 fauliran mladi Pleadin. Promašuje prvo bacanje i ostavlja goste u mogućnosti, ako promaši i drugo, da šutem za tricu eventualno izbore produžetak. Mladi reprezentativac ipak pronalazi unutarnju snagu i zabija drugo bacanje za konačnih 96-92.

Kod domaćih poslovično najbolji Miković (25 poena, 7 skokova), Širko (20 poena, 6 asistencija) i Bašić (16 poena), a kod gostiju nevjerojatan učinak Isabella - 37 poena (šut iz igre 14-19), 10 skokova i 10 asistencija za ukupnu valorizaciju 49! Dvoznamenkasti su bili i Pandurić (12 poena) te Majić (11 poena, trice 3-3).

U 28. kolu, koje je na rasporedu u srijedu, zagrebačka momčad na domaćem terenu odmjerit će snage sa Zabokom, dok će Šibenčani imati teško gostovanje u Sinju.