Hrvatska
Regija
Šibenka na Baldekinu nije uspjela parirati iskusnijim Patriotima iz Levica, Slovaci nose bodove kući

Šibenka na Baldekinu nije uspjela parirati iskusnijim Patriotima iz Levica, Slovaci nose bodove kući

Autor: Saša Ćirić Photo: Milan Balaban - GKK Šibenka

Otvaranje sezone u Alpe Adria Cupu

Patrioti iz Levica su u susretu prvog kola Alpe Adria Cupa na Baldekinu svladali Šibenku rezultatom 79-64.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su David Abrham (17) i Simon Krajčovič (15), dok su kod Narančastih najistaknutiji pojedinci bili Pavao Paić i Domagoj Bašić s po 13 ubačenih poena.

Bio je to susret bez veće rezultatske neizvjesnosti, na veliku žalost šibenske publike. Slovaci su tricom kapetana Krajčoviča uspjeli povesti u prvom napadu i, pokazat će se, provesti u plusu 39 minuta i 43 sekunde utakmice. Do kraja prve četvrtine Patrioti su se odvojili na dvoznamenkastu prednost (12-23), što su do poluvremena gotovo udvostručili (29-48). Vodili su gosti sredinom treće četvrtine i s 27 poena razlike (37-64), ali mlada domaća momčad do kraja uspijeva ublažiti poraz.

Može li domaći strateg Damir Milačić biti zadovoljan viđenim? Teško je dati pozitivan odgovor na ovo pitanje nakon utakmice u kojoj tvoja momčad ubaci tek 36% šuteva iz polja, 19% trica i 58% slobodnih bacanja, ali očekivanja od ovog natjecanja i nisu bila rezultatski orijentirana, već razvojno. Shodno tome, najvrijedniji eksponati šibenske škole košarke su imali pristojnu minutažu - Juraj Pleadin je u igri proveo gotovo 28 minuta, Frane Antić 18. S druge strane, Patrioti su momčad prepuna iskusnih košarkaša, od kojih su se najviše istakli već spomenuti Krajčovič, svestrani Amerikanac Davonte Lacy, sigurni šuter David Abrham, sigurni Viktor Juriček i atletični Deshawn Freeman.

Ne treba smetnuti s uma da Šibenčani nisu igrali u punoj rotaciji, nedostajali su mladi Antonio Klarin i Bruno Rebić

Patrik Jambrović je nakon utakmice izjavio: 

"Ušli smo preplašeno u utakmicu i previše smo respektirali protivnika a premalo same sebe. Kasnije smo se malo opustili i počeli igrati s njima. Relativno smo mladi i neiskusni i možemo puno više napredovati unutar same sezone no što to mogu neke iskusnije momčadi."

Trener Milačić nije primio poraz previše srcu.

"Nema se o samoj utakmici puno što za reći. Ponovit ću što sam već rekao, iznimno sam sretan što igramo ovo natjecanje i zbilja nam je dobro došlo. Nedostaje nam utakmica u ovom sastavu, ne smijemo se dizati samo kroz treninge. Danas je utakmica završena praktički u prvoj četvrtini, imali smo puno promašenih situacija u napadu koje nisu bile isprovocirane dobrom obranom protivnika, već našim pogreškama. Što se obrane tiče, mi smo odigrali dosta dobro, ali ne možeš odigrati toliko dobru obranu da nadoknadiš sve ono što promašiš. Igrali smo bez Rebića, pa sam morao sačuvati Arslanagića od većeg umora ili ozljede, tako da bude spreman za utakmicu domaćeg prvenstva na koje smo stavili fokus. Mladi Antić je igrao 17 minuta, imali smo rotaciju od osam igrača, što je nedovoljno da uopće priđemo momčadi poput Levica. Slažem se da je to loše izgledalo i da je rezultat na kraju kozmetički uljepšan, ali mene veseli u kakvom sastavu smo to ostvarili, kao i sve ono što bi trebalo uslijediti. Rebić bi sutra trebao doći na trening, imao je virozu još od subote. Ja ne vidim ovo pretjerano tragično, znam s čim raspolažemo, koliko je ovdje neiskustva i za to je potrebno veliko strpljenje. Kad se to malo otvori prema naprijed, vjerujem u napredak momčadi. Imali smo preko četrdeset skokova, to pokazuje da je bilo htijenja, ali momčad Levica je bila bolja i čestitam im na pobjedi."

Gostujući kapetan Krajčovič je bio presretan zbog pobjede:

"Bila je to važna pobjeda za nas, prva nam je ovo službena utakmica sezone. Odlično smo startali, protivnik nije bio lagan i drago mi je da smo pobijedili. Znali smo da će mladi Šibenčani pokušati puno toga ostvariti trkom i fizičkom igrom, i to se dogodilo. Ali, mi smo uspjeli iskontrolirati utakmicu od početka i ostvariti dobru i vrijednu pobjedu za nas, idemo dalje s izazovima."

Trener Levica Michal Madzik se nadovezao na riječi kapetana momčadi.

"Kako je Simon rekao, drago mi je da smo iskontrolirali utakmicu od samog početka i da smo imali sve konce u svojim rukama. Žao mi je da smo pred kraj olako prosuli veliko vodstvo, nismo bili dovoljno fokusirani jer smo imali veću prednost od one kojoj smo se nadali. Mladi igrači u momčadi Šibenke su se borili do samog kraja, išli na skok u napadu, pokazali su da znaju igrati i da nose u sebi puno talenta. Ovo je naša prva utakmica u sezoni i iznimno smo sretni što smo ostvarili pobjedu na gostovanju. Puno je još utakmica pred nama i moramo imati sličan pristup. Iznimno smo zadovoljni dobrim ulaskom u Alpe Adria Cup, a ova gostujuća pobjeda može biti značajna u raspletu poretka u skupini."

Šibenčani se okreću domaćem prvenstvu u kojem dočekuju Zabok ovog vikenda, dok u Alpe Adria Cupu "pauziraju" do 19. listopada - na Baldekinu će gostovati Raiffeisen Flyersi iz austrijskog Welsa.