Hrvatska
"Žuti" gube samo od "Narančastih" - nakon Cedevite, Splićani izgubili i od Šibenčana!

"Žuti" gube samo od "Narančastih" - nakon Cedevite, Splićani izgubili i od Šibenčana!

Autor: Saša Ćirić Photo: Milan Balaban - GKK Šibenka

Drugi poraz Splita u domaćem prvenstvu.


Šibenka je u susretu 9. kola HT Premijer lige na domaćem parketu nadigrala Split rezultatom 83-72.

Šibenčani i Splićani su, paralelno s Cibonom i Zadrom u Zagrebu, otvorili deveto kolo domaćeg prvenstva. Jasno, glavni razlog odigravanja ove utakmice dan ranije je gust raspored Žutih u regionalnoj ligi, u kojoj već sutra idu na megdan Cedeviti Olimpiji u Ljubljani.
Šibenka je, s druge strane, na jedvite jade skupila dovoljan broj igrača za zapisnik. Razlog je, jasno, recentni izlazak iz COVID-19 protokola, zbog kojeg su bili primorani odgoditi utakmicu Alpe Adria Cupa s češkim Pardubicama, koja se trebala odigrati u utorak na Baldekinu.

Damir Milačić tako nije mogao računati na Jurja Pleadina i Pavu Paića, kao i od ranije ozlijeđenog Antonija Klarina. Splićani su u Šibenik došli bez Shawna Jonesa, Ivana Perasovića i Ante Perkušića, ali i takvi su prema svim parametrima bili ogromni favoriti. Prošlosezonski dvostruki finalist domaćih natjecanja je u prvih osam kola upisao sedam pobjeda i tek jedan poraz na otvaranju prvenstva protiv Cedevite Junior, dok Šibenčani u sedam odigranih utakmica na kontu imaju tek jedno slavlje, ono s gostovanja kod Škrljeva.

Današnji dvoboj je počeo iznimno nervozno, podsjećajući na scene iz vestern filmova u kojima dva revolveraša u igri živaca čekaju koji će "prvi potegnuti". Nakon dvije minute bez koša led probija iskusni Roko Leni Ukić tricom, nakon čega se igra rasplamsala. Raspucali su se strijelci na obje strane, a Šibenčani su po prvi put na utakmici poveli na isteku pete minute preko iznimno motiviranog Bruna Rebića. Splićani odgovaraju ekspresno, u svega minutu i pol ubacuju osam poena i odvajaju se na dva posjeda prednosti (12-18), što je razlika koju su održali do isteka prve dionice (19-25). Šibenčani su u suženoj rotaciji djelovali obrambeno solidni, ali iskustvo nas je naučilo da u takvim uvjetima stupa energetski pad u kasnijim fazama utakmice. No, kako to u HT Premijer ligi posljednjih godina biva, abaligaši počesto uđu u susrete domaćeg prvenstva s kalkulacijom, ne rezultatskom već fizičkom. Splićani su tako nastojali odraditi ovu utakmicu u drugoj, maksimalno trećoj brzini. Šibenčani su to znali, a znao je to i Milačić, koji je govorom tijela dao naznačiti da je od samog početka vjerovao u pobjedu protiv renomiranijeg protivnika.

Kako je vrijeme odmicalo, taj optimizam se sve više prenosio na njegove igrače.

Junak prvog poluvremena je sasvim neočekivano postao Bruno Solomun. Stasiti centar je na najbolji način iskoristio rupu pod košem nastalu neigranjem Paića, te u više navrata sjajno izvedenim pick and roll akcijama s nadahnutim Adnanom Arslanagićem pronalazio put do splitskog obruča. Žuti su se, sasvim razumljivo, također rado oslanjali na svog visokog igrača, Darka Baju. Snažni Bajo u posljednje vrijeme igra u sjajnoj formi, takoreć sam samcat je pobijedio Cibonu u ABA ligi. Ipak, ovdje nije bilo iste vatre. U iznimno izjednačenoj drugoj četvrtini bolje prolaze domaći, koji anuliraju prednost gostiju i na veliki odmor odlaze s minimalnom razlikom u svoju korist (42-41).

Višestruko skuplja momčad gostiju je u drugo poluvrijeme izašla s jedinim mogućim stavom, a to je onim da se nametne kao dominantna momčad. Amerikanac Tre McLean i Bajo postižu uvodnih šest poena gostiju u trećoj dionici, ali tada na scenu stupa Rebić, koji je nakon početnog ubačaja ispao iz ritma. Bivši igrač "Žutih" je ohladio glavu i ugrijao ruke, što je rezultiralo s nekoliko sjajnih individualnih akcija i dalekometnih šuteva. No, kako jednom svane, drugom smrkne. Solomun je skupio dva brza prekršaja, ukupno četiri, pa je morao na klupu. Odmijenio ga je mladi Frane Antić, koji nije posustao pred znatno iskusnijim protivnicima. Treća četvrtina je imala gotovo isti tok kao i druga - nakon trideset minuta igre na semaforu je svijetlilo "plus dva" za domaće (61-59).

U tom trenutku je malobrojnim ali iznimno vjernim gledateljima postalo jasno - Milačić je "zarazio" svoje igrače vjerom u pobjedu. Rezultat toga se vidio u uvodnim minutama posljednje dionice. Narančasti su zatvorili prilaze košu, Splićani nisu ubacili niti jedan poen pet i pol minuta! Post gostujuće momčadi prekinuo je Ukić tricom šest minuta prije kraja (69-62), ali domaća momčad se nije pokolebala. Čvrstom igrom u obrani uspijevali su se iskupiti za nekoliko olako promašenih slobodnih bacanja, dok s druge strane gostujuća momčad nije nikako mogla uhvatiti pravi šuterski ritam. Toni Perković je utakmicu završio s šutem iz igre 1-10, McLean je imao 3-12, a Nejc Barič i Sani Čampara su od četiri lopte ubacili tek jednu. Prednost Šibenčana je u jednom trenutku iznosila i +14 (78-64), što su Splićani uspjeli tek malo ublažiti za konačnih 83-72.

Šibenka je tako upisala drugu pobjedu u osam odigranih utakmica, dok je Split na omjeru 7-2. U idućem kolu Šibenčani dočekuju Alkar, dok će Split ugostiti Škrljevo.

Najistaknutiji pojedinci u domaćim redovima bili su Rebić (19 poena, 5 skokova), Solomun (18 poena, 9 skokova) i Kujundžić (17 poena, 8 skokova), dok su kod gostiju prednjačili Ukić (21 poen) i Bajo (14 poena, 13 skokova).