Hrvatska
Splićani krenuli dizelaški na Baldekinu, momci s klupe okrenuli tijek utakmice

Splićani krenuli dizelaški na Baldekinu, momci s klupe okrenuli tijek utakmice

Autor: Saša Ćirić Photo: Milan Balaban - GKK Šibenka

HT Premijer liga.

Split je u susretu 8.kola Lige za prvaka slavio na gostovanju u Šibeniku s uvjerljivih 53-85.

Početak nije bio obećavajuć za Žute, koji su pomalo dizelaški ušli u dvoboj. Šibenčani su pokazali znatno višu razinu želje, a kad se na to nadovezala i mirna ruka, visoka prednost je bila neminovnost. Već u prvoj četvrtini Narančasti su, ponajprije zahvaljujući raspoloženju kapetana Pave Paića i mladog Luke Skorića, u nekoliko navrata odlazili na dvoznamenkastu prednost - na prvom odmoru bilo je 25-15 u korist Šibenčana. Momčad Srđana Subotića je izgledala pomalo grogirano, rekli bismo i nedovoljno motivirano. Kada je početkom druge dionice Šibenka otišla na - pokazat će se, najviših - +14 (31-17), gostujući trener je dao priliku momcima s klupe da pokažu što znaju. Oni su mu vratili na najbolji mogući način, pa su svoj obol u seriji 21-4 dali i najiskusniji Roko Ukić, i probuđeni Lovre Runjić, najmlađi Boris Tišma, kao i najneeksponiraniji Roko Gizdavčić. Splićani su promašili prvih pet pokušaja za tricu, da bi u završnici prvog poluvremena Ukić i Tišma s distance kompletirali preokret za +3 (35-38).

U nastavku su Šibenčani pružali otpor i pokušavali se vratiti u susret tijekom cijele treće dionice. Svu snagu i želju su ispucali u tih deset minuta, što su favorizirani gosti objeručke iskoristili i dizali razliku do konačnih i ujedno najviših 32 poena razlike (53-85).

Damir Milačić, koji u ovom susretu nije mogao računati na ozlijeđene mladiće Petra Šarića i Dominika Škugora, ali i šutera Jakea Kakara, za kojeg smo čuli neslužbenu informaciju kako je zbog smrtnog slučaja u obitelji morao otići u SAD, sada u nimalo ugodnoj situaciji čeka must-win utakmicu protiv Furnira u nedjelju. Ukoliko uspije prekinuti negativan niz, koji u prvenstvu traje od 1. veljače (!) i gostujuće pobjede nad Boscom, mogao bi to biti toliko željen korak u pokušaju vraćanja na peto mjesto. Splićani s druge strane imaju jedan jedini zadatak - izbjeći bilo kakav kiks do susreta s Cibonom u posljednjem kolu, koji bi mogao odlučiti o startnoj jedinici u doigravanju.

Goste su do pobjede predvodili Runjić (17 poena), Kalajžić (14 poena) i Shorter (13 poena, 8 skokova), a valja istaknuti i sjajnu radničku izvedbu Josipa Jukića, kojem je učinak od 9 poena i 14 skokova priskrbio najbolju valorizaciju na utakmici (20). Kod Šibenke jedini dvoznamenkasti su bili Skorić i Jambrović, koji su ubacili po 12 poena.

Split u subotu dočekuje Cedevitu Junior, dok Šibenka, kako smo već naveli, igra protiv Furnira.