Hrvatska
Šibenka otpuhala Brokere u drugom poluvremenu, briljirali Paić i Thomas, Arslanagiću nedostajao skok za triple-double

Šibenka otpuhala Brokere u drugom poluvremenu, briljirali Paić i Thomas, Arslanagiću nedostajao skok za triple-double

Autor: Saša Ćirić Photo: Milan Balaban - GKK Šibenka

Zasjedanje donjeg doma nacionalnog prvenstva.

Šibenka je na domaćem terenu svladala Vrijednosnice Osijek rezultatom 99-83 u 3. kolu Lige za ostanak.

Obje momčadi su u ovaj susret ušle sa sedam pobjeda iz 24 dosad odigrane utakmice, pa su bodovi donosili dvostruku korist. Damir Milačić uz otprije ozlijeđene Kujundžića i Klarina nije mogao računati (u potpunosti) ni na Sinoveca, koji je zbog recentnih problema s povišenom temperaturom bio na "smanjenom radnom obujmu". Kod gostiju je u istom statusu bio Makoi. 

Prvo poluvrijeme je obilježila velika neizvjesnost i česti preokreti. Šibenka je imala veliku priliku otići na prvi odmor s dva posjeda prednosti, ali Adnan Arslanagić ishitreno ulazi u finiš i ostavlja Osječanima priliku da u završnim sekundama dođu do poena, što su iz 2+1 situacije i uspjeli, pa je prva četvrtina završila s rezultatom 22-22. Ništa drugačije nije bilo ni u drugoj dionici - Osječani su na krilima razigranog Vita Porobića dolazili do laganih šuteva, ali zbog problema s prekršajima visoke linije nisu mogli parirati pod košem inspiriranim Jambroviću i Paiću. Nakon dvadeset odigranih minuta još jednom na semaforu gledamo neriješen rezultat, 53-53. Domaći su iz reketa ubacili 16 poena više od gostiju, dok je obrnuta situacija bila u dalekometnim ubačajima - Šibenka tek dvije, Osječani šest uz solidan postotak (46%).

Ključni trenuci utakmice su se dogodili u trećoj četvrtini. Marko Mandić nije uspio galvanizirati svoje igrače kao što je to učinio Milačić, pa su Šibenčani visokim intenzitetom u obrani vrlo brzo stvorili tri posjeda prednosti (70-61). Brokeri su u jednom trenutku došli na -5 (72-67), ali Narančasti nisu namjeravali ispuštati vodstvo. Nakon trideset minuta igre rezultat je bio 75-69, a nakon što je Šibenka u 34. minuti ubačajem Devona Thomasa otišla na +13 (84-71), Mandić koristi posljednju minutu odmora da pokuša spasiti što se spasiti da. No, kola su već otišla nizbrdo i Šibenčani su nastavili dizati razliku do najvećih +20 (99-79). Nisu domaći, na veliku žalost brojnih i vrlo glasnih navijača, uspjeli ubaciti stoti koš, ali pobjednička pjesma se počela oriti Baldekinom.

Pavao Paić je odigrao najbolju utakmicu sezone s 26 poena i 8 skokova, ali i nebrojenim inteligentnim reakcijama na oba kraja parketa. Thomas je imao sporiji ulazak u utakmicu, ali je pred kraj popunio sve statističke rubrike (20 poena, 6 skokova, 7 asistencija). Junak utakmice je ipak bio Adnan Arslanagić, koji se nakon greške s kraja prve četvrtine maksimalno fokusirao i došao gotovo do triple-double učinka (15 poena, 9 skokova i 11 asistencija. Jambrović je uz 14 poena uhvatio 8 lopti, a kapetan Domagoj Bašić je ubacio 10 poena.

Kod Osječana uvjerljivo najbolji bio je Porobić (23 poena, 10 asistencija), Kuany je dodao 11 poena i 6 skokova, Marko Bošnjak 10 poena.