Hrvatska
Šibenka i Zabok odigrali čvrstu utakmicu, domaći odnijeli pobjedu u završnici

Šibenka i Zabok odigrali čvrstu utakmicu, domaći odnijeli pobjedu u završnici

Autor: Saša Ćirić Photo: Milan Balaban - GKK Šibenka

HT Premijer liga.

Susret 4. kola HT Premijer lige između Šibenke i Zaboka je zbog obaveza ovih klubova u Alpe Adria Cupu umjesto uobičajenog Šibenkinog termina subotom u 18 sati prebačen na nedjelju. Narančasti su trebali ekstra dan odmora nakon pobjede u Ljubljani nad Ilirijom, dok ih (kao i Zabočane) novi protivnik na međunarodnoj sceni čeka već u utorak (Redstone Olomucko, odnosno Spišski Rytieri).

Zabok u nastavak sezone ulazi bez dosadašnjeg trenera Jakše Vulića, u čije će cipele na neodređeno uskočiti njegov dosadašnji pomoćnik Jurica Smiljanić. Ove momčadi imaju dijametralno suprotan start u sezonu. Dok su Šibenčani neporaženi u domaćem prvenstvu (2-0), Zabok još čeka na svoje prvo slavlje (0-3). Ovaj susret je na određeni način mogao biti prekretnica za goste, dok bi domaći poraz unio nemir u redove Šibenčana.

Iako su Šibenčani otvorili utakmicu s 8-3, Zabočane u prednost dovodi Fran Jacović serijom dalekometnih ubačaja, čak četiri bez promašaja. Četiri poena prednosti gostiju na prvoj pauzi (14-18) je uskoro naraslo na devet (16-23), nakon čega su domaći odlučili malo promijeniti pristup i pojačati fizički intenzitet. Gosti su brzo ušli u bonus pa su Šibenčani malo-pomalo smanjivali zaostatak, da bi do poluvremena došli i do vodstva (31-30).

Statistička zanimljivost iz prvog poluvremena je ta da se svih deset igrača Šibenke koji su izašli na parket upisalo u listu strijelaca, dok je kod Zaboka gotovo sav napadački teret pao na pleća terceta Jacović - Garrett - Tomas.

U trećoj dionici nastavila se rovovska bitka iz prvog dijela. Igralo se praktički koš za koš do posljednje minute, kada Skorić i Jambrović (s istekom vremena) ubacuju trice za bijeg na dva posjeda prednosti (50-44) uoči posljednjih deset minuta.

Smiljanić se nije predavao, pokušali su gosti ostati u igri. No, jednom kad su zbog pet prekršaja ostali bez važnih kotačića Jacovića i Kučana, gosti su pali u obrambenom intenzitetu. To je Šibenci omogućilo neke lakše šuteve, a posebno se u tom segmentu iskazao mladi Skorić, koji je na kraju ubacio četiri trice bez promašaja. Konačnih 68-57 ne trebaju dodatan opis, bila je to utakmica u kojoj se nije umiralo u ljepoti. Gosti su pokušali izvući maksimum iz neugodne situacije u kojoj su se našli, ali za nešto više na gostovanju na Baldekinu nisu imali snage. Šibenka s ovom pobjedom ulazi u sezonu s 3-0, a za produženje niza trebat će u subotu pobijediti na tradicionalno neugodnom gostovanju u Sinju. Zabočani će prvu pobjedu u HT Premijer ligi tražiti na domaćem terenu protiv Bosca, također u subotu.

Najefikasniji u redovima domaćih bili su Jambrović (18) i Skorić (15), dok su Zabočane predvodili Garrett (13), Jacović (12) i Prskalo (11).