Europa i Svijet
Hrvatska
Simbolika: Babo u novogodišnjoj noći preskočio Kukoča i postao prvi strijelac među Hrvatima u NBA ligi!

Simbolika: Babo u novogodišnjoj noći preskočio Kukoča i postao prvi strijelac među Hrvatima u NBA ligi!

Autor: Saša Ćirić Photo: FIBA

#SRETNANOVAGODINA!

Naslov govori sve. Prva vijest u 2023. godini je veliko postignuće našeg najboljeg košarkaša, rekord za koji trenutno nemamo predodžbu kada bi trebao biti srušen. 

Bojan Bogdanović je na gostovanju svojih Detroit Pistonsa kod Minnesota Timberwolvesa sredinom prve četvrtine ubacio dva slobodna bacanja, kojima je došao do brojke od ukupno 9811 poena u karijeri, čime je postao prvi hrvatski strijelac u NBA ligi svih vremena.



Dosadašnji rekorder bio je Toni Kukoč, koji je u 846 odigranih utakmica ubacio 9810 poena (11.6 u prosjeku). Babo bi, ako ostane dobra zdravlja i u šuterskoj formi koja ga je krasila ove sezone, već sredinom ovog mjeseca trebao postati i prvi hrvatski NBA-ovac s deset tisuća poena na kontu. Pistonsi su, inače, nakon što su u prvoj četvrtini gubili i s 18 razlike, u drugom poluvremenu ponajviše zahvaljujući svojoj mostarskoj zvijezdi uspjeli preokrenuti i slaviti protiv Timberwolvesa s rezultatom 116-104. Naš najbolji košarkaš je ubacio 28 poena, čime je došao do karijerne brojke 9835. Kako mu do okrugle brojke nedostaje još 165 poena, a trenutno u prosjeku ubacuje nešto manje od dvadesetjednog, to u prijevodu znači da bi do jubileja trebao doći  u idućih sedam do devet utakmica, odnosno najvjerojatnije na jednoj od ove tri: 13. siječnja (petak!) protiv Pelicansa, 15. siječnja protiv Knicksa ili četiri dana kasnije na gostovanju kod (Kukočevih) Bullsa. 

Babo, nek je zdravlja i, kako bi ti rekao - SRETNA NOVA GODINA!