Hrvatska
Sito Alonso je novi trener Cedevite!

Sito Alonso je novi trener Cedevite!

Autor: Saša Ćirić

Španjolski stručnjak bi na klupi hrvatskog prvaka trebao provesti tri sezone.

Nakon što se zahvalila Juri Zdovcu na suradnji, uprava Cedevite nije gubila puno vremena na pronalaženje njegovog nasljednika. Prva informacija o mogućem potpisu bivšeg trenera Baskonije i Barcelone se pojavila još za vrijeme finalne serije domaćeg prvenstva u kojoj je, podsjetimo se, Cedevita nakon poraza u prvoj utakmici, bez većih poteškoća porazila Cibonu u sljedeće tri i tako došla do petog uzastopnog naslova prvaka. Ipak, apetiti kluba su bili nešto veći od ostvarenog - ispadanje u polufinalu regionalnog natjecanja i blijed nastup u Europi su bili prevelik uteg oko noge slovenskog stratega.

Sito Alonso (42) je u karijeri vodio nekoliko renomiranih španjolskih klubova. U Joventutu je asistirao Aitu Garciji Renesesu od 2005. do 2008., kada je od njega preuzeo trenersku stolicu. U Badaloni je proveo dvije godine, da bi 2011. potpisao za tadašnji Lagun Aro iz San Sebastiana. U prvoj sezoni u baskijskom klubu je ostvario prilično dobre rezultate (peto mjesto u prvenstvu, četvrtfinale Kupa Kralja), ali nakon toga je uslijedio pad. U San Sebastianu se zadržava tri sezone, nakon čega 2014. seli u obližnji Bilbao. Tamo provodi dvije sezone, da bi u sezoni 2016/17 vodio Baskoniju. Kako ih je vodio do polufinala domaćeg i četvrtfinala kontinentalnog natjecanja, zapeo je za oko velikoj Barceloni. Na obostranu žalost, ta epizoda nije prošla najbolje, pa je početkom veljače dobio otkaz, nakon čega ga je zamijenio Svetislav Pešić

Alonsov angažman u Cedeviti će biti njegovo prvo trenersko iskustvo van španjolskih granica, te će biti zanimljivo vidjeti kako će se prilagoditi na novu sredinu.