Kolumne
Sito  (Alonso) i rešeto

Sito (Alonso) i rešeto

Autor: Branko Tabak

Je li sezona Cedevite bila uspješna?

Cedevita je osvojila i treći trofej ove sezone. Sve je počelo krajem rujna kada su Vitamini osvojili premijerno izdanje Superkupa ABA lige. Riječ je o novotariji koja je imala neslavan početak. Natjecanje je zamišljeno kao skup osam prvoplasiranih momčadi iz prethodne sezone, a na prvom izdanju nije se pojavila baš prvoplasirana - Crvena zvezda.

Iako za sada imao ugled 'Kupa Djeda Mraza' riječ je o trofeju i kao takvog ga treba percipirati.

Cedevita je potom krenula u ligašku sezonu ABA lige i Eurokupa u kojoj je polučila nezadovoljavajuće rezultate. Bila su to dva kolosijeka koja su vodila prema glavnom odredištu - Euroligi. U Eurokupu je s omjerom pobjeda i poraza 5-5 izboren prolaz u Top 16 da bi tamo Cedevita u skupini doživjela šest poraza, bez pobjede.

U ABA ligi Vitamini su natjecanje završili na trećem mjestu te su ispali već u polufinalu doigravanja od kasnijeg pobjednika Budućnosti. Ambicije su bile kud i kamo veće.

Kao melem na ranu nakon debakla u Eurokupu došao je Kup Krešimira Ćosića. Cibona je u polufinalu na punom Višnjiku izbacila Zadrane koje je zapljusnuo val euforije, pokazalo se, bez realne osnove. Cedeviti je tako olakšan put do novog trofeja.

U domaćem prvenstvo Cedevita i Zadar bili su potpuno izjednačeni na vrhu s po jednim porazom. Čak su se i u međusobnim susretima poklopili brojevi pa su obje momčadi slavile istom razlikom. Zahvaljujući boljoj ukupnoj koš razlici Cedevita je uzela startnu jedinicu čime je imala otvoren put do finala. Opet se činilo kako je Zadar jedina momčad koja ju može zaustaviti na putu do petog uzastopnog naslova. Je li tomu tako nećemo nikad saznati jer je Cibona opet zaustavila Zadra u polufinalu. Ponovno domaći teren nije bio prednost Zadranima. Ante Nazor je na krilima veteranskog dvojca Marko Tomas-Luka Žorić izborio finale koje su Cibosi otvorili uvjerljivom pobjedom. I stali. Individualna kvaliteta igračkog kadra u seriji na tri pobjede u nastavku doigravanja i nadigravanja došla je do izražaja pa je Cedevita stigla i do trećeg trofeja sezone.

Uspješne? Teško. Glavni cilj opet nije ispunjen. Štoviše, Cedevita je ostala miljama daleko od Eurolige.

Nitko ne osporava dominaciju Cedevite u nacionalnim okvirima, ali s obzirom na razinu na kojoj klub funkcionira i uložene novce sve osim duple krune bio bi rezultat ravan katastrofi. Ovako, na jednoj strani menadžment Cedevite ima pijesak kojeg može zabacivati prema očima javnosti, a s druge ozbiljan problem u računici uloženo - ostvareno. 

- Nema posebne radosti jer smo napravili ono što smo morali, izjavio je nakon osvojenog naslova prvaka Zdovc i tako još jednom potvrdio kako Cedevita ima sve, a nema ništa. Točnije nema 'ono nešto'.

Slovenski je stručnjak napisima o mogućem odlasku i pregovorima kluba sa španjolskim trenerom Alfonsom Alonsom Blascom, znanim kao Sito Alonso, objavljenim za vrijeme trajanja finalne serije doživio sudbinu Ante Nazora i Ivice Skelina. 

Prvi je 'smijenjen' nakon poraza u drugoj utakmici četvrtfinalne serije od Škrljeva, a drugi ususret četvrtfinalnim ogledima Splita protiv Šibenika. Zanimljivo, pobijedio je tada svog nasljednika Vladimira Anzulovića, za kojeg se u užim krugovima već znalo da će preuzeti klupu momčadi s Gripa.

I dok za Nazora vrijedi pitanje može li preživjeti činjenicu da je bio pretposljednji u ABA ligi, Jurij Zdovc mora preživjeti trostruku krunu bez šuga.

Tagovi