Europa i Svijet
Hrvatska
Sjajna Hrvatska razbila Italiju i izborila četvrtfinale. Opet briljirao Tomislav Buljan

Sjajna Hrvatska razbila Italiju i izborila četvrtfinale. Opet briljirao Tomislav Buljan

Autor: HKS hks

Europsko prvenstvo mlađih seniora

U utakmici osmine finala Europskog prvenstva mlađih seniora Hrvatska je u Podgorici ostvarila uvjerljivu pobjedu protiv Italije 88-72 i izborila četvrtfinale u kojem će joj u četvrtak (21 sat) protivnik biti reprezentacija Crne Gore koja je bila bolja od Češke 80-78.

Do dvije i pol minute prije kraja prve četvrtine i rezultata 22-18 bila je to izjednačena utakmica. U tih 150 sekundi Hrvatska serijom 10-2 dolazi do osjetljive prednosti 32-20. Šest od 10 hrvatskih poena u tom je intervalu zabio Tomislav Mihael Buljan, a osam centarska linije Buljan - Bošnjak koja je funkcionirala savršeno.

U drugoj četvrtini nastavlja se hrvatski uzlet do vodstva od 18 poena razlike (44-26). Buljan je i dalje briljirao, Vito Kučić se priključio asistencijama i ubačajima s vanjskim pozicijama, Juraj Pleadin je dao ono najbolje od sebe u najvažnijim trenucima i već tada se po govoru tijela vidjelo u kojem će smjeru utakmica otići.

Istina, Talijani su se do poluvremena neznatno približili (46-32), ali rješenje za povratak u igru nisu imali. Novi nalet Tomasovih igrača krenuo je kod rezultata 54-38 i zaustavio se na nestvarnih +27 (65-38). Ta serija od 11 uzastopnih poena sa savršenom obranom potpuno je razoružala protivnika pa je kroz preostalih 12 minuta samo trebalo utakmicu privesti kraju i odmoriti nositelje igre. Talijani su to iskoristili za smanjivanje zaostatka na završnih 88-72.

Tomislav Buljan je opet ostvario double-double učinak (19 poena, 12 skokova) čemu je dodao i po dvije asistencije i dvije ukradene lopte, Vito Kučić je uz 15 poena imao tri asistencije, dok je Juraj Pleadin u pobjedi sudjelovao s 12 poena i pet asistencija. Valja istaknuti i doprinose Mateja Bošnjaka (8 poena, 5 skokova, 4 asistencije), Mladena Tomaševića (8 poena, 6 skokova)Lea Menala (9 poena, 7 skokova), Noe Svobode (8 poena) i Ante Perkušića (7 poena, 5 skokova).