Hrvatska
Regija
Sjajna košarka i atmosfera na Gripama u ABA-ligaškom derbiju Splita i Zadra, domaćin slavio nakon preokreta

Sjajna košarka i atmosfera na Gripama u ABA-ligaškom derbiju Splita i Zadra, domaćin slavio nakon preokreta

Autor: KK Zadar Photo: KK Split/ Ivica Čavka

Pune Gripe, puna srca...

U 18. kolu AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra poraženi su večeras na gostovanju kod Splita rezultatom 89:85. Premda je, nakon odličnog prvog poluvremena, momčad Danijela Jusupa imala 15 poena prednosti, u nastavku to nije uspjela sačuvati. Split se u trećoj četvrtini vratio u igru, da bi u završnici prelomio susret u svoju korist i došao do vrijedne pobjede.

Pri rezultatu 80:80 dvije minute prije kraja Ramljaku nije ušao jedan pokušaj prodora, a na drugoj strani je iz vrlo slične situacije Shorter uspio zabiti za 82:80. U sljedećem napadu Zadrani su promašili tricu, Splićani (Sullivan) odmah zatim pogodili za 85:80 i tako 37 sekundi prije kraja stigli nadomak slavlja. Jordanova trica za -2 donijela je gostima tračak nade, ali Nelson i Shorter su u završnici bili sigurni s linije slobodnih bacanja i nisu dopustili protivniku šut za eventualnu pobjedu ili izjednačenje.

Splićani su nešto bolje ušli u susret i u trećoj minuti poveli 8:2, no Zadrani su preko Drežnjaka, Žganeca i Božića vrlo brzo vratili rezultat u ravnotežu pa odmah zatim i preuzeli kontrolu nad utakmicom. U zadarsku seriju 11-0 Drežnjak je ugradio dvije trice, Jordano jednu, da bi Ramljak zabio za 11:19. Domaće je držao američki trojac Shorter – Nelson – Sullivan, no gosti su bili u sjajnom napadačkom ritmu. Prvu dionicu zaključio je Drežnjak trima bacanjima za prvi bijeg na dvocifrenu razliku, 17:27.

U sličnom ritmu krenula je i druga četvrtina. Kalajžić je tricom vratio Split ispod deset (22:31), ali samo nakratko. Odmah su tricama uzvratili Jordano pa Runjić za bijeg Zadra na +15, 22:37. Shorter tricom i Jukić s pet vezanih poena vratili su “žute” na -7 (30:37), no završnica poluvremena pripala je Zadranima. Vukao je sjajni Božić, nešto su pridodali i Žganec, Jordano i Ramljak i na veliki odmor se otišlo s prednošću “plavih” 36:51.

Treća četvrtina bila je, međutim, početak splitskog povratka odnosno preokreta. Zadar je držao +13 do 24. minute, kada je Žganec pogodio tricu za 48:61, ali su Nelson i Runjić u sljedećih nekoliko minuta vratili domaće na -5. S tom se razlikom ušlo i u posljednjih deset minuta igre (64:69).

Završnu dionicu otvorio je Runjić tricom, da bi nakon niza promašaja s obje strane Jukić u 34. minuti izjednačio na 69:69. Božić je vratio Zadranima +4 (69:73), ali je opet dvojac Nelson – Runjić preokrenuo rezultat u korist domaćih. Nadovezao se Sullivan sa četiri vezana poena za splitski bijeg na +5, 78:73 kada je na semaforu ostalo manje od četiri minute. Zadar je u egal vratio kapetan Ramljak tricom pa bacanjima za 78:78. Neriješeno je bilo i nakon koševa Nelsona i Božića (80:80), a onda je uslijedila već opisana završnica u kojoj je pobjedu ipak izvukao domaći sastav.

Split je do pobjede predvodila četvorka Tyrell Nelson (23p), Lovre Runjić (19p), Shannon Shorter (17p, 9sk, 5as) i Lewis Sullivan (16p, 10sk), dok je u zadarskim redovima sjajni Luka Božić ponovno došao nadomak triple-double učinka sa 23 poena, 10 skokova i devet asistencija. Antonio Jordano zabio je 16 koševa, a Karlo Žganec, Marko Ramljak i Dario Drežnjak po 13.

STATISTIKA

Zadar se i dalje nalazi na šestom mjestu ljestvice regionalnog natjecanja s omjerom 9-9, dok je Split sada osmi sa 7-11. Nakon dva prvenstvena dvoboja protiv Gorice u gostima (6. veljače) i Zaboka kod kuće (10. veljače), sljedeći ABA ligaški dvoboj Zadrane očekuje u nedjelju 12. veljače, kada u Krešin dom stiže beogradska Crvena zvezda.