Europa i Svijet
Sjajna partija Zorana Dragića za povijesni uspjeh Slovenije, slijedi duel s Francuzima

Sjajna partija Zorana Dragića za povijesni uspjeh Slovenije, slijedi duel s Francuzima

Autor: Saša Ćirić

Australija i SAD odlučuju o drugom finalistu.

Napokon je došao i četvrtfinalni dan olimpijskog turnira u Tokiju. 

Prvi su u 3 sata po našem vremenu na parket izašli Slovenci, koji su s čiste tri pobjede osvojili prvo mjesto u skupini C, te Nijemci, koji su u skupini B kroz iglene uši prošli u četvrtfinale kao jedna od dvije najbolje trećeplasirane momčadi. Slovenci su utakmicu otvorili puno bolje i već nakon prvih deset minuta otišli na dvoznamenkastu prednost (25-14). Jedino razdoblje igre u kojem su Nijemci parirali bila je druga četvrtina, u kojoj je Maodo Lo još jednom ušao u zonu kao prije mjesec dana u Splitu. Nakon treće njegove trice u nizu Njemačka je, uz nekoliko situacija na samom početku utakmice, jedini put ozbiljno zaprijetila Slovencima prešavši u vodstvo (31-32). No, sreća i zadovoljstvo Nijemaca trajalo je tek desetak sekundi jer je Mike Tobey na asistenciju Luke Dončića uzvratio tricom. Do poluvremena su Slovenci, nakon pogođene trice Zorana Dragića, uspjeli otići na tri posjeda prednosti (44-37). Drugo poluvrijeme je počelo kako je završilo prvo, tricom Dragića. Dončić je, nakon što je u prve dvije četvrtine imao puno problema s njemačkom obranom, napokon došao do daha i u 22. minuti napokon pogodio svoju prvu tricu. Jednom kad su Slovenci probili psihološku granicu od 15 poena razlike, utakmica je bila gotova. Razlika je rasla do konačnih +24 (94-70), a najefikasniji je u redovima Slovenije bio praktički nepogrešivi Dragić s 27 poena (šut iz igre 11-13). Dončić je ubacio "tek" 20 poena, čemu je dodao 8 skokova i 11 asistencija, a Tobey je još jednom odigrao na razini (13 poena, 11 skokova). Kod Nijemaca dvoznamenkasti su bili tek Lo (11 poena) i Niels Giffey (10 poena).

Drugo četvrtfinale dana bilo je ono između SAD-a i Španjolske. Premda je na temelju nekih starih dvoboja, kao i činjenice da su Amerikanci doživjeli čak tri poraza u posljednjih 7-8 utakmica, postojala nekakva nada neutralnih ljubitelja košarke da će ova utakmica ponuditi neizvjesnost i potencijalno iznenađenje, to se nije dogodilo. Amerikanci su slavili s 14 poena razlike (95-81) i plasirali se u polufinale. Ipak, i u ovom dvoboju je bilo čupavo. Španjolci su tri i pol minute prije poluvremena imali +10 (39-29), ali nisu uspjeli očuvati tu prednost. Momčad Gregga Popovicha odgovara serijom 14-4 i na poluvrijeme se otišlo s izjednačenim rezultatom (43-43). U drugom dijelu je do izražaja došla širina američke momčadi, dok su vremešni Španjolci ostali bez kisika. Najbolji strijelac pobjedničke momčadi bio je Kevin Durant (29 poena), Jayson Tatum dodao je 13, Jrue Holiday 12. Kod Španjolaca utakmica karijere Rickya Rubia (38 poena, šut iz igre 13-20) nije bila dovoljna za pobjedu. Chacho Rodriguez je dodao 16 poena.

Treći su na teren izašli Francuzi i Talijani. U susjedskom dvoboju nije nedostajalo neizvjesnosti. Premda su Francuzi pobijedili s 9 poena razlike (84-75), susret je odlučen u samoj završnici. Danilo Gallinari je dvije i pol minute prije kraja pogodio tricu za izjednačenje (73-73), ali nakon toga Talijani ne uspijevaju postići koš iz igre. Sjajna obrana Francuza u kombinaciji s mirnom rukom s linije slobodnih bacanja i pitanje trećeg putnika u polufinale bilo je riješeno. Kod Francuza najbolji po običaju dvojac Rudy Gobert (22 poena, 9 skokova, šut 10-13) i Evan Fournier (21 poen). Nicolas Batum je odigrao sjajnu all-round utakmicu (15 poena, 14 skokova, 3 asistencije, 3 ukradene lopte i 2 blokade). Talijani su imali sjajno raspoložen trojac Simone Fontecchio (23 poena), Gallinari (21 poen, 10 skokova) i Achille Polonara (15 poena, 7 skokova), ali ostatak momčadi je ubacio tek 16 poena.

Posljednje četvrtfinale ponudilo je najmanje neizvjesnosti. Australija je deklasirala Argentinu (97-59) i tako u povijest ispratila legendarnog Luisa Scolu, koji je nakon utakmice dao naznačiti da je to najvjerojatnije posljednja utakmica u njegovoj karijeri. Australce je do pobjede predvodio Patty Mills (18 poena), a po 12 su dodali Jock Landale (7 skokova, 5 asistencija, 3 ukradene lopte) i Mathisse Thybulle (5 skokova, 3 ukradene lopte). Nakon loše partije u skupini protiv Japana dobro je ponovno za Argentinu odigrao Nicolas Laprovittola (16 poena), dok je Gabriel Deck upisao double-double (12 poena, 10 skokova). Scola je za 25 minuta igre ubacio 7 poena.

Polufinalni susreti na rasporedu su u četvrtak. SAD i Australija na parket stupaju u 6:15 po našem vremenu, dok će Slovenija i Francuska svoju utakmicu odigrati s početkom u 13:00.


Tagovi OI 2020