Europa i Svijet
Regija
Skandal u Sloveniji: osvojili zlato pa dobili nagradu od "čak" 4187 eura!

Skandal u Sloveniji: osvojili zlato pa dobili nagradu od "čak" 4187 eura!

Nakon što je slovenska košarkaška reprezentacija pobjedom nad Srbijom u finalu Eurobasketa osvojila povijesnu medalju za tu državu, Goran Dragić, Luka Dončić i društvo dočekani su u Ljubljani kao velike sportske zvijezde. No, nakon toga uslijedio je šok.

No, nekoliko mjeseci kasnije izbila je pobuna među igračima zbog premale novčane premije od strane slovenske Vlade. Podatak kako su Slovenci za daleko najveći podvig u povijesti države nagrađeni s ukupno 67.000 eura bruto dovoljno govori.

Zbog toga su slovenski reprezentativci napisali su 'protestno' pismo premijeru Miru Ceraru u kojem su između ostalog naveli kako je primjerice svaki igrač Srbije, od koje su bili bolji u finalu, dobio oko 20.000 eura, a da su Španjolci koji su bili brončani dobili svaki oko 30.000 eura.

Naime, kada se odbije porez na spomenuti iznos i podijeli na 12 igrača ispada kako je svaki od poprilično štedljive (da ne kažemo škrte) države dobio svega 4187 eura što ih svakako ne može zadovoljiti iako je jasno da na Eurobasketu nisu igrali zbog novaca nego su, kako su napisali, 'ponosno branili boje svoje države.'

No, još veći udarac ili bolje rečeno poniženje doživio je slovenski izbornik Igor Kokoškov, inače pomoćni trener u NBA momčadi Utah Jazz. On i njegovi suradnici neće dobiti niti eura, dakle ostali bez bilo kakve novčane nagrade. Sramota!

Na društvenim mrežama brzo se proširio dopis s 12 potpisa košarkaša koji su uz prigodno pismo poslali slovenskom premijeru Miru Ceraru koji se još nije oglasio.


    

Zlata reprezentanca #mojtim piše @MiroCerar: “menimo, da si zaslužimo primerljivo nagrado kot naši tekmeci na EP, ne pa zgolj 67.000 evrov bruto za celotno ekipo”.   Vse na @24ur_com in v @24UR @Goran_Dragic @KlemenPrepelic @JakaBlazic @Edo_Muric @luka7doncic pic.twitter.com/TDM0EDaBY8

— Nika Kunaver (@NikaKunaver) April 9, 2018


    

No, vrlo zanimljiva je rečenica u kojoj piše kako su 'svi skratili vrijeme namijenjeno oporavku i pripremama za sljedeću sezonu te da su na kocku stavili nastavak svojih klupskih karijera.'

Dakle, poruka za buduća natjecanja je poslana, a ovaj skandal mogao bi poprilično uzdrmati slovensku košarku i cijeli slovenski sport ako se u međuvremenu nešto ne promijeni.