Basketball.hr

Sretan Dan državnosti!!! 🇭🇷

Hrvatska
Regija
Skansi o Cedeviti: Nisu proizveli igrača, ali su se dobro izreklamirali u Hrvatskoj i Srbiji

Skansi o Cedeviti: Nisu proizveli igrača, ali su se dobro izreklamirali u Hrvatskoj i Srbiji

Autor: Net.hr Photo: Basketball.hr

Spajanje Cedevite i Olimpije izazvalo je brojne reakcije...

Proslavljeni bivši hrvatski košarkaš, trener i izbornik Petar Skansi prokomentirao je ovu vijest za Net.hr.

“Cedevita je rođena iz privrednih sredina, rođena je kao interesna aktivnost i ne vidim razloga zašto bi to trebalo biti jako čudno. Idu ljudi tamo gdje misle da će im biti bolje”, počeo je Skansi.

Pitanje koje se odmah nameće je što ovaj potez Cedevite znači za hrvatsku košarku i prvenstvo.

‘Nisu proizveli niti jednog igrača’

“Ništa, pa oni nisu proizveli niti jednog igrača. Jedino što su uzeli je pet prvenstava i dobro se izreklamirali po Hrvatskoj i Srbiji. Za hrvatsku košarku nisu napravili ništa. Ja ne znam kojeg su igrača lansirali u reprezentaciju. Krušlin? Pa nije ni on njihov”, kazao je Skansi.

“Hrvatska liga je slaba i treba napraviti od nje nešto što zanima sve klubove. Hrvatska liga ne otvara put prema ničemu. Zato smo sami krivi i zato sami moramo razmišljati o tome da nas drugi poštuju i da nas žele u svom društvu. Trenutačno naše klubove ne želi nitko, niti u jednom natjecanju. Nisu atraktivni i ne donose novac. Nažalost, novac je postao jedini važan faktor. Nema više niti autoriteta osim njega. Novac je najveći autoritet. Mi se tome moramo prilagoditi, odnosno ne smijemo se razočaravati zbog toga. Ovo me nije me iznenadilo, premda se nikad ništa slično nije dogodilo”, smatra legenda.

Ono što se isticalo pri ovom spajanju je činjenica da Cedevita nema navijače, a da je Olimpija na rubu.

Novo tržište

“Cedevita u Zagrebu nije uspjela naći zaljubljenike, a ne treba računati na slijepo da će ih naći u Ljubljani. To trebaju tek zaslužiti. U Ljubljani je pak tuga. Vjerujte mi. Njih prije svega zanima novo tržište. Ulaganje će biti isto kao u Zagrebu, a imat će više efekta”, završio je.

Ovaj na prvi pogled nelogičan potez zapravo je kombinacija koja odgovara i jednom i drugom klubu. Novi klub će imati na raspolaganju novčana sredstva koja u pojedinačnim projektima ne bi imao, a neslužbeno se spominje iznos od 2,5 milijuna eura.

Cedevita bi s takvim budžetom ponovno dobila mogućnost slaganja respektabilne momčadi, konkurentne za naslov prvaka u ABA ligi i Eurokupu, u kojem će novonastali klub također sudjelovati, s konačnim ciljem plasmana u Euroligu. Olimpija, pak, ovom fuzijom ostaje u ABA ligi, iz koje je formalno ispala osvajanjem posljednjeg mjesta u posljednjoj sezoni.