Hrvatska
Škrljevo dovelo Coreya Spencea, čovjeka koji neodoljivo podsjeća na Isaiaha Thomasa

Škrljevo dovelo Coreya Spencea, čovjeka koji neodoljivo podsjeća na Isaiaha Thomasa

Autor: Saša Ćirić

Vižljasti Amerikanac je u prošloj sezoni nastupao za Karpoš Sokoli u makedonskoj ligi.

Dobar rad i kvalitetna strategija razvoja kluba mora prije ili kasnije isplivati. Imali su to na umu čelni ljudi KK Škrljevo. predvođeni Vicom Sepom, koji su svake godine malo po malo podizali letvicu ciljeva, pa su prepoznati od strane kvalitetnog sponzora kao sportski kolektiv u koji se isplati uložiti. Lokalna tvrtka Adria Oil iz Kastava je odlučila postati generalni sponzor momčadi kojom suvereno dirigira sjajni Damir Rajković. Naravno, kako to obično biva, novi generalni sponzor obično znači i kvalitetna pojačanja u kratkom vremenu.

Hoće li i koliko Corey Spence upasti u definiciju kvalitetnog pojačanja, najvećim dijelom ovisi o njemu samome. No, reference iz njegovih prethodnih klubova daju naznaku da bi odgovor na to pitanje mogao biti pozitivan. Spence je po vokaciji branič, no ne ono što bismo tradicionalno nazvali playmakerom, već point guardom. Naime, omaleni Spence (175 cm) je igrač koji je izraziti strijelac, a razigravanje momčadi mu je opcija tek ukoliko je ostao bez svih rješenja u jedan-na-jedan situacijama. To ne mora nužno biti loše, ako se prisjetimo Amerikanaca koji su pretprošle sezone blistali u dresu Cedevite, Pierrea Jacksona i Ryana Boatrighta. Spence je nešto niži od njih, a jednako visok kao Isaiah Thomas, s kojim dijeli još jednu važnu karakteristiku - obojica su ljevaci. Naravno, za igračku usporedbu s Thomasom je potrebno i ponešto sličnih košarkaških vještina, kojih, sudeći prema video isječcima, ne nedostaje. Za razliku od mnogih ljevaka, Spenceu nije strano otići u desnu stranu, a jednako je opasan sa svih pozicija na terenu.

Naravno, Spence je sklon velikom broju izgubljenih lopti, kao i većina igrača koji puno vremena provode s loptom u svojim rukama. Isto tako, prosječan je izvođač slobodnih bacanja, u tom segmentu se vrti oko 70% tijekom karijere. Ipak, svojim vrlinama bi se mogao nametnuti kao karika koja nedostaje Škrljevu za napad za sam vrh HT Premijer lige, a ni suparnicima u Alpe-Adria Cupu ne bi trebalo biti svejedno.

Vižljasti branič je kraj prošle sezone proveo u bivšem abaligašu iz Makedonije, Karpoš Sokolima. Tamo je u 14 odigranih utakmica sezone postizao preko 23 poena u prosjeku, uz nešto manje od 4 asistencije i 2,5 ukradene lopte. Sezonu prije je branio boje talijanskog Serie C ligaša NB Sora 2000, za kojeg je postizao 17 poena u prosjeku.