Hrvatska
Škrljevo na američki pogon pobijedilo Šibenik - je li ova utakmica prekretnica sezone?

Škrljevo na američki pogon pobijedilo Šibenik - je li ova utakmica prekretnica sezone?

Autor: Saša Ćirić

Sjajni Williams je staloženo dirigirao napadom domaćih.

U utakmici osmog kola HT Premijer lige Škrljevo je na svom parketu svladalo Šibenik rezultatom 83-78.

Škrljevo je u sezonu ušlo ispod svih očekivanja. Klub s Mavrinaca je prošle sezone ispisao najljepše stranice u svojoj povijesti, a ulaskom novog glavnog sponzora se činilo da su spremni za novi iskorak. No, igranje na dva fronta i problemi s pronalaženjem kemije uslijed brojnih igračkih promjena rezultirali su omjerom 1-6 u domaćem prvenstvu. Momčadi Damira Rajkovića je bila nužno potrebna pobjeda, što je prije moguće.

Šibenčani su na najljepši način ušli u tjedan, pobjedom nad do tog trenutka neporaženom Cedevitom. Skraćena rotacija Narančastih je uspješno vodila bitku s mladom i poletnom momčadi Ivana Kapova, a na kraju su odlučili mišići i nemirna ruka Cedevitinih igrača.

U takvom ozračju nije bilo lako domaćima, a gosti su malo što imali za izgubiti. Tako je i izgledao početak utakmice. Martin Junaković je u napadu izluđivao obranu Škrljeva, bilo kao egzekutor, bilo kao dodavač, pa gosti nakon prve dvije minute već imaju +4 (2-6). No, brza trica Stipe Krstanovića na drugoj strani budi domaće, koji serijom 11-2 u manje od minute i pol sami odlaze na dva posjeda razlike (13-8). Šibenčani uzvraćaju serijom 7-0 za povratak u vodstvo (13-15), na što Rajkovićevi dečki odgovaraju novim dobrim razdobljem. Krstanović i njegov partner iz visoke linije David Ušić su u tim trenucima nerješiva enigma za šibenske centre, pa Škrljevo opet dolazi u prednost nakon serije 8-2 (21-17). Kao da se radilo o pitanju časti, Tonko Vuko i Matija Poščić su u završnih nekoliko napada pokazali domaćima da i oni imaju u svom napadačkom arsenalu pokoje tajno oružje, pa se na mali odmor odlazi s minimalnom prednošću Šibenika (23-24).

Rajković je znao da će utakmicu teško dobiti bez učinka igrača s klupe. U igru su ušli Marko Šarac, novopridošli Karlo Lebo te doajen Siniša Štemberger, ali nisu u samom startu kliknuli. Dobro je to iskoristio Toni Nakić, koji je u drugom napadu Šibenčana bio precizan iza linije za tri poena (23-27). Igrači Škrljeva u tom trenutku bude inat u sebi i izvlače dodatnu snagu, pa u narednim minutama dobro reagiraju u napadu svi gore navedeni, uz dirigentsku palicu rezervnog playmakera Coreya Spencea. Tricom Štembergera zatvaraju seriju 8-0, kojom su ponovno prešli u vodstvo (31-27). Junaković uzvraća polaganjem i dodatnim bacanjem za minimalan zaostatak svoje momčadi, no domaći su ušli u dobar ritam i osjetilo se da će Šibenčani imati problema u nastavku susreta. Uskoro se na teren vratio startni razigravač Škrljeva, Brian Williams, koji je odmah uposlio Ashrafa Yacouboua na trici, koji pogađa za 39-32. Miro Jurić zove minutu odmora na samoj polovici druge četvrtine, te vadi iz igre mladog Martina Klepu, koji je na nekoliko minuta odmorio Junakovića. No, ni povratak hrvatskog reprezentativca na parket nije omelo raspoloženog Williamsa, koji uzastopnim ubačajima uskoro podiže razliku na, do tog trenutka, najviših +9 (43-34). Do zadnje minute poluvremena se igra uglavnom u ritmu koš na koš, a Williams polaganjem 51 sekundu prije poluvremena po prvi put diže razliku na dvoznamenkastu brojku (50-39). Malu utjehu Šibenčanima je prije poluvremena priuštio Nakić, koji tricom pa dvicom smanjuje na podnošljivih šest poena zaostatka (50-44).

Kako je završio prvo, tako je mladi Nakić otvorio drugo poluvrijeme. Ulazom pod koš Škrljeva je srezao zaostatak na samo četiri poena razlike, no ispostavilo se da se Rajkovićeva momčad dobro pripremila za nastavak. Williams nastavlja s dobrim napadačkim akcijama, a Krstanović i Ušić u tim trenucima atraktivnim blokadama zatvaraju domaći reket. Nova trica Yacouboua za kraj serije 9-0 podiže prednost na, pokazat će se, najviših +13 (59-46). Vuko prekida taj niz domaće momčadi, ali je momentum potpuno na strani Škrljeva. Šest minuta prije kraja treće četvrtine Jurić vadi Junakovića iz igre, što je u tim trenucima izgledalo logično, s obzirom na energetsku potrošnju u dvoboju s raspoloženim Williamsom. Međutim, ispostavit će se da je to bilo posljednje pojavljivanje hitronogog playmakera u igri. Je li Junaković možda pogoršao probleme s nogom koje je imao i uoči utakmice s Cedevitom, svakako ćemo pokušati doznati u nadolazećim danima. Vidio je to i Rajković, pa je ekspresno vratio Spencea u igru, dajući odmor iscrpljenom Williamsu. Kada je Krstanović četiri minute prije kraja pogodio tricu od table s istekom napada, kao da je umro jedan dio nada gostujuće momčadi. Domaći su održavali prednost, pa se u posljednjih deset minuta ušlo s +11 za Škrljevo (70-59).

Četvrta četvrtina je počela u istom tonu, a napadački je u tim trenucima imponirao Ušić, koji je s dva uzastopna ubačaja anulirao poene Vuke i Pave Paića. Tračak nade za goste je došao u središnjem dijelu posljednje dionice, kad je mladi Domagoj Šarić dobrim reakcijama u napadu (trica, asist) natjerao Rajkovića na minutu odmora šest minuta prije kraja utakmice, kada su se Šibenčani primaknuli na svega pet poena zaostatka (74-69). Ipak, domaći igrači su znali dobro odreagirati u ključnim obranama, pa se razlika uskoro opet vraća na tri posjeda. Treća trica Yacouboua je bila povod za Jurićevu uzvratnu minutu odmora, ali odmor(e)ni Williams već u prvom napadu nakon time-outa krade loptu i polaže za povratak na dvoznamenkastu razliku (81-71). Do kraja je bilo gotovo četiri i pol minute, ali goriva u šibenskim spremnicima više nije bilo. Previše potrošene energije u stalnim pokušajima povratka je bilo previše za Jurićevu momčad. Domaći su praktički puštali vrijeme da prođe, što se i dogodilo. Šibenčani su uspjeli još jednom doći na pet poena zaostatka, ali je do kraja bilo tek četrdesetak sekundi. Kada je Paić promašio tricu pri rezultatu 81-76, svima u dvorani je bilo jasno da je Škrljevo ostvarilo drugu pobjedu u domaćem prvenstvu. Konačnih 83-78 znače omjer 2-6 za Škrljevo, dok je Šibenik na 3-5. Rajković će iskoristiti reprezentativnu pauzu za pripremu nastavka sezone, a prvi protivnik je probuđeni Bosco. Šibenik će, pak, na domaćem terenu pokušati osvojiti važne bodove protiv Zaboka.

Najraspoloženiji pojedinci u redovima Škrljeva bili su već toliko puta spomenuti Williams (19 poena, 5 skokova, 4 asistencije), Yacoubou (18 poena, 6 skokova, trice 3-5), Ušić (14 poena, šut 7-9), dok su kod Šibenika dvoznamenkasti bili Nakić (15 poena, 8 skokova), Bašić (14 poena), Vuko (13 poena, 7 skokova) te Junaković (13 poena u nepune 23 minute igre).