Kolumne
Šlager u Cluju

Šlager u Cluju

Odbrojavanje do Španjolske.

Ako ćemo iskreno, malo tko nije očekivao da će u utorak, 5. rujna, o prvom mjestu u skupini u Cluju odlučivati Španjolska i Hrvatska. Ako ćemo iskreno, malo tko je očekivao da će Španjolska u taj dvoboj ući s nenormalnom koš razlikom od +117 nakon prva tri kola. I potpunom dominacijom.

Ako ćemo iskreno, potajno smo se nadali, da će i Hrvatska imati čistih 3-0 nakon prva tri kola. Iako se to na velikom natjecanju nije dogodilo od 1995. godine.

I sad smo tu, nekoliko sati do ogleda koji je s pravom nazvan utakmicom dana. Jer, ako ćemo gledati lanjski nastup na Olimpijskim igrama, ovdje će zaigrati druga i treća najbolja reprezentacija Europe. Ili, ako ćemo po ovom Eurobasketu, bit će tu najbolja Španjolska i Hrvatska koja je u redu reprezentacija koje su odmah iza. Šlager dana.

Jutro je u Cluju bilo puno naših navijača, koji su odnijeli borbu na tribinama i kontra Crnogoraca, ali i Mađara od kojih ih je bilo manje. Bit će i danas glasniji od Španjolaca.

Što se tiče današnjeg programa, na koncu je utakmica Rumunjske i Mađarske. A to je utakmica visokog rizika, kažu domaćini. Pa su na ulazima u dvoranu pooštrene mjere opreza. Prvi puta su nam pregledavali torbe.

Dvorana bi i navečer, ali i popodne kad je ogled Španjolske i Hrvatske, s devet NBA igrača na parketu, trebala biti puna.

Pau Gasol nije igrao s Rumunjima u ponedjeljak, ali ga se očekuje danas. Za Alexa Abrinesa je to teško reći, jer niti ne igra, niti ne trenira. Što se tiče naše reprezentacije, Aco Petrović je najavio kako će u borbu svi.

Imamo li pravo na nadu? Španjolska je do sada razbijala svoje protivnike, no ovoga puta to ne bi trebala biti ta priča. Uostalom, Chacho Rodriguez nam je ispričao sinoć kako je Hrvatska i iz prizme Španjolske najozbiljniji test koliko vrijede uoči osmine finala. I oni su dosadašnje protivnike smatrali neozbiljnima prijetnjama. Što su konačni rezultati i potvrdili. Španjolci kad gaze, kad osjete krv, onda pritisnu do kraja, svatko odigra neku smanjenu minutažu, pa sjedne na klupu i smije se koliko je protivnik nemoćan.

FOTO: fiba.basketball

S Hrvatskom to ne bi trebalo biti tako. Uostalom, Chacho se dobro sjeća, „znamo mi kako nas je Hrvatska dobila lani u Riju“. Ovisno od toga kako prođe Hrvatska danas, znat ćemo i idemo li kao prvi (u slučaju pobjede) ili kao dugi (u slučaju poraza) za Istanbul. Odnosno, hoće li nam protivnik u osmini finala biti treći ili četvrti iz skupine u Istanbulu. Uoči utakmice, s obzirom na rezultat Latvije i Rusije, izgledalo je kako je za nas najbliža opcija ukoliko budemo drugi - Rusija, iako ne treba zanemariti mogućnost da Turska svlada Latviju, pa nam i ona dođe kao protivnik u osmini finala. Ako dobijemo Španjolce, onda bi to svakako trebala bit Turska, ukoliko se ne dogodi neko čudo, pa ih Belgija svlada večeras. Činilo se uoči početka naše utakmice da se dosta tih čuda treba dogoditi pa da zaigramo kontra Srbije ili Latvije.

Ali, o tome će biti još riječi.

Sada će biti samo parket. I uživanje. Igrati protiv najbolje reprezentacije u Europi, trećeg s Igara, aktualnog europskog prvaka, možda zadnji put protiv Španjolske u kojoj su Pau Gasol i Juan Carlos Navarro. To mora biti poseban gušt.

Iako, zašto bi bilo posljednji put? Nekako bi najljepše bilo da ovo bude samo prvi od dva ogleda Hrvatske i Španjolske na Eurobasketu. Jer, to bi značilo da igramo finale. I da je medalja napokon naša.

Nakon 1995. prvi puta smo na velikom natjecanju dobili tri otvarajuće utakmice. A tada smo zadnji put bili na postolju. I to nešto govori. Još više neka čvrstina, neka stabilnost u igri Hrvatske. Autoritet na parketu. Snaga. Sve se to lani počelo kuhati. I sada je ovo samo poboljšana verzije neke nove Hrvatske. Model 2.0. U odnosu na Rio...