Hrvatska
FOTO: Slavica, Mileković i Korać predstavljeni na Baldekinu

FOTO: Slavica, Mileković i Korać predstavljeni na Baldekinu

Autor: Saša Ćirić

Dva iskusna igrača i mladi košarkaš koji traži priliku za eksploziju. Mogu li ova pojačanja odvesti Šibenik do opstanka, ili možda čak i dalje?

Nakon višetjedne potrage za pojačanjima, GKK Šibenik je napokon predstavio svoje nove igrače koji su mu pristupili u zimskom prijelaznom roku. Nik Slavica je rođeni Šibenčanin, čiji otac Nenad je klupska legenda. Ivan Mileković je u Šibeniku odigrao cijelu prošlu sezonu, pa mu veći dio ove momčadi nije nimalo nepoznat, dapače. Nikola Korać je jedini od ovog trojca koji je potpuno nov na Baldekinu, ali je čovjek bogatog međunarodnog iskustva.

Nik Slavica, Nikola Korać i Ivan Mileković (Foto: Saša Ćirić - basketball.hr)

Slavica nije krio zadovoljstvo povratkom u rodni grad.

- "Još uvijek mi se sliježu dojmovi, ovdje sam dolazio kao dječak. Nakon dvije godine neigranja, htio sam doći kući, igrati za svoj grad i zapravo dobiti priliku da igram. Ovdje sam već tjedan dana, dobro se osjećam, a svo vrijeme smo odlično trenirali i nadamo se sutra pobjedi protiv Bosca."

Njegova očekivanja su – očekivana.

- "Primaran zadatak je da se vratim u igračke minute, koje nisam dugo vidio. Teško mi je procijeniti kakav ću biti u početku, neigranje je nešto najgore što se može dogoditi mladom igraču i sigurno je ostavilo traga. Od mene se očekuje da igram obranu i borim se, a zauzvrat bih trebao dobiti ono što je svakom mladom igraču najpotrebnije – konstantu."

Slavica će po prvi put u životu obući dres kluba iz rodnog grada (Foto: Saša Ćirić - basketball.hr)

Koliki je zapravo udarac na samopouzdanje mladog igrača kad nema minutažu?

- "Ne znam tko ga ne bi izgubio na mom mjestu. Dođeš u jedan klub, ne igraš. Prijeđeš u drugi u nadi da ćeš tamo dobiti priliku, ali to se ne dogodi. Ali, sad sam doma i bit će mi veliki podstreh igrati u Šibeniku. Tu će me gledati obitelj, rodbina, prijatelji... Sve u svemu, idealna prilika za povratak."

Novo lice na Baldekinu - Nikola Korać (Foto: Saša Ćirić - basketball.hr)

Nikola Korać je iskusni internacionalac koji bi svojim iskustvom trebao uvelike olakšati posao mladim igračima Šibenika.

- "Za početak, htio bih se svima zahvaliti na dobrodošlici. Stigao sam u Šibenik tek prije dva dana, a za ovo kratko vrijeme sam vidio da su momci na mjestu i da su jako mladi. Trenera Mira Jurića, na veliku žalost, još nisam upoznao jer je trenutno bolestan. Nadam se da ću svojim iskustvom pomoći ovim mladim igračima da pokažu sve svoje kvalitete i dat ćemo sve od sebe na terenu. Vjerujem da će bolji rezultati u nastavku prvenstva, ako se budemo držali toga, doći."

Tridesettrogodišnji Crnogorac e prošao gotovo sve lige u regiji, ima bogato iskustvo igranja na ABA i ABA 2 razini, ali prvi doticaj s hrvatskim klubovima imao je tek ove jeseni, kad je zaigrao za Bosco.

- "Kratko sam bio tamo, otprilike dva mjeseca. Iskreno, nisam očekivao da je hrvatska liga ovako dobra, mislio sam da je nešto slabija. Ima puno dobrih momčadi, a sutra protiv Bosca ćemo vidjeti. Poznajem dobro te igrače, oni imaju kvalitetu ali se nadam našoj pobjedi."

Povratak u narančasti dres - Ivan Mileković (Foto: Saša Ćirić - basketball.hr)

Ivan Mileković je, narodski rečeno, katica za sve. Njegova svestranost na terenu ga čini iznimno vrijednim kotačićem, ali i karakterno se radi o iznimno kvalitetnom čovjeku.

- "Prije svega, zahvalio bih se klubu na interesu. Dugo smo pregovarali da bih došao ovdje, a kad smo to napokon uspjeli dogovoriti, moja želja je bila da nastavim tamo gdje sam s ovim momcima stao prošle sezone i pomognem im oko nekih stvari. Ponajprije se to odnosi na energetski i psihološki dio, jer nekoliko utakmica u prvom dijelu prvenstva su izgubili (među ostalim, i od Hermes Analitice za koju sam tada nastupao) u samoj završnici, praktički na jednu loptu. Ova momčad ima nešto što malo koja u Hrvatskoj ima, a to je baza jako dobrih ljudi na svim razinama kluba, trenere koji daju sve od sebe, kao i mnoštvo kvalitetnih mladih igrača koji znaju što žele u karijeri. Ja sam došao pomoći da napravimo dobar rezultat i da ćemo vratiti Šibenik tamo gdje on treba biti."

Koliki su zapravo potencijali ove mlade momčadi oplemenjene iskusnim igračima poput Vas?

- "Ako dobro kliknemo i damo sve od sebe, možemo napraviti jako dobar rezultat. Ako si pošten i predan, dobar rad se isplati. Uvijek ti se vrati, bez obzira na sve."

Svoj osvrt na odrađeni prijelazni rok je dao i sportski direktor Građana, Filip Vukičević.

- "Glavni cilj nam je bio naći zamjenu za Martina Junakovića, a htjeli smo dovesti i centra. Međutim, situacija na tržištu je bila takva da nismo mogli naći peticu koja bi se mogla uklopiti u naš sustav igre. Tražili smo igrača koji je brz, agilan i može istrčavati teren u kontinuitetu, ali takav igrač na tržištu u ovom trenutku (a da se može uklopiti i u našu financijsku konstrukciju) na našu veliku žalost ne postoji. Unatoč tome, zadovoljan sam obavljenim poslom u ovom prijelaznom roku i smatram da je ovaj roster dovoljan ne samo za opstanak u ligi, već i za doigravanje."

Šansa za dovođenje toliko željenog centra traje do kraja prijelaznog roka u veljači.

- "Ako se neki sponzor ukaže, bit će mi i više no drago dovesti centra da napravimo nešto više, no treba biti realan i živjeti u skladu s mogućnostima, da ne ulazimo u nepotrebne minuse. Mileković i Korać su dva iskusna igrača koji će pomoći našim mladcima, ponajprije u neizvjesnim završnicama. Često su naši igrači u takvim situacijama bili u grču i nije bilo nekog tko bi donio kvalitetne odluke, što je jedan od razloga zbog kojih smo se odlučili upravo na njih dvojicu. Slavica je domaće dijete kojem ćemo pokušati pomoći da oslobodi sav svoj potencijal, koji nije mali. Tri godine je proveo na klupi, a ja sam siguran da on može puno više od toga. Moramo ga podići u prvih mjesec-dva, sigurno će mu trebati malo vremena da se opusti."

Petar Maleš i Filip Vukičević imaju veliku vjeru u novopridošle igrače (Foto: Saša Ćirić - basketball.hr)

Kako je utakmica s Boscom za jedva 24 sata, najavu je odradio pomoćni trener Petar Maleš

- "Miro (Jurić) nije s nama cijeli tjedan. Nadam se da će biti u stanju pridružiti nam se sutra, naravno ovisno o rezultatima liječničkog pregleda. Momčad je dobro radila u tom periodu, a svjesni smo da neće sve idealno funkcionirati dok se novi igrači ne aklimatiziraju u potpunosti. No, ova tri momka su karakterno na mjestu i trudit će se da dokažu da su kvalitetna pojačanja, tako da vjerujem da će ta aklimatizacija trajati kratko, a osobito to vrijedi za iskusne igrače kao što su Korać i Mileković. Naš sutrašnji protivnik Bosco je također imao nekoliko promjena, prvo na mjestu trenera, koje je zauzeo moj i Jurićev bivši suigrač Ivica Burić. Poput nas, i oni su doveli tri nova igrača: iskusnog šutera Hrvoja Puljka, za kojeg se zna koliko je dobar kad mu se da malo prostora; perspektivnog juniora Cedevite Matea Vidovića, kao i sjajnog mladog centra iz Kvarnera Matu Vucića, koji je prvi dio sezone u Prvoj ligi zaključio s prosjecima od preko 20 poena i 11 skokova. Upravo s njim i Mladenom Primorcem bi nam mogli stvarati dosta problema pod košem, a mi ćemo morati dobro graditi obrambeni skok. Tu nam je iznimno važan bio Matija Poščić, a kako njega više nema u sastavu, sav teret će pasti na pleća Pave Paića, Robina Rajčića i Tonka Vuke. Jasno, tu je sad i Slavica, koji ima kvalitete kojima može pomoći u tom segmentu."

Maleš se dodatno osvrnuo na bivšeg mladog reprezentativca Slavicu.

- "On izgleda jako dobro, osobito kad je na otvorenom terenu. U takvoj igri njegove fizikalije najviše dolaze do izražaja. Jasno, uslijed neigranja je izgubio nešto samopouzdanja, ali ako bude dobro radio (u što ne sumnjam), vrlo brzo će se vratiti u igračku formu."