Time-out
Slavna prošlost završila na smetlištu

Slavna prošlost završila na smetlištu

Ne dajmo da izbrišu našu košarkašu povijest!

U Zadru su održana dva Europska juniorska prvenstva. U svježijem sjećanju sigurno je ono održano 2000. godine kada su Zoran Planinić, Matko Popović, Krešimir Lončar, Toni Dijan, braća Lovre i Mladen Gligora, Marin Rozić, Denis Vrsaljko, Ivan Krolo i Edi Pulja u velikom finalu nakon dva produžetka poraženi od Francuske predvođene Tonyjem Parkerom. Moćna Francuska u svojim je redovima imala još četiri NBA igrača: Ronny Turiaf, Mickael Pietrus, Yakhouba Diawara i Boris Diaw.

Prvenstvo kojeg se ovom zgodom prisjećamo je ono održano u Jazinama 1972. godine. Priča je košarkaško-filatelistička.

Krenimo od košarkaškog dijela. Prvenstvo je održano od 15. do 23. srpnja. Razigrana reprezentacija Jugoslavije u skupini je redom rušila sve prepreke ispred sebe.  Prvo Grčku 91-56, potom Bugarsku 98-64 pa Francusku 71-58 i Čehoslovačku 93-55 te prvi puta na prvenstvu Italiju 79-56. U polufinalu Hrvatska je bila bolja od SSSR-a 66-59.

U finalu su se ponovo sastali Jugoslavija i Italija. Predvođena nadolazećim zvijezdama Mirzom Delibašićem, Draganom Kićanovićem i Čedomirom Ćirom Perinčićem Jugoslavija je slavila 89-64. Pred zadarskom publikom tih su dana zaigrali i Željko Jerkov, Branko Macura, Rajko Žižić, Dragan Todorić, Franc Volaj, Milan Grabovac, Milan Miličević, Boris Beravs i Ratko Kraljević,

Statistiku finalne utakmice možete pogledati ovdje.

A sada filatelistički dio. Naš suradnik Vedran Frakin pronašao je svojevremeno 40 omotnica (koverti) posvećenih ovom natjecanju. 

Osim prepoznatljivog loga natjecanja koji se pojavljuje na omotnici i koji je godinama krasio južni i sjeverni zid zadarskog košarkaškog hrama (dva pijetla) na poštanskoj markici je prikazan (po svemu sudeći) Giuseppe Pino Giergia u karakterističnom polaganju lopte u koš. Prema navodima novinara koji su tada aktivno pratili košarku Pino bio jedan od zagovaratelja održavanja Europskog prvenstva u Zadru. Njegova preporuka bila je jednako efikasna kao i njegova maestralna igra.

U donjem desnom kutu je oznaka Filatelističkog društva Zadar.

Upućeni filatelisti kojima je dio materijala poklonjen kažu: Neprocjenjiva vrijednost.

A znate li gdje su pronađeni? Na smetlištu!