Kolumne
Slovačka i Hrvatska - tko tu koga sprda?

Slovačka i Hrvatska - tko tu koga sprda?

Autor: Branko Tabak

Kako je 'Kup Djeda Mraza' odmotao priču u slovačko-hrvatskim košarkašim odnosima.

- Sinoć su Vrijednosnice Osijek izgubile prvu četvrtfinalnu utakmicu Alpe Adria Cupa od BC Levicki Patrioti rezultatom 103:62. 

Držali su se Brokeri u prvih 10 minuta dok su mogli energetski parirati domaćinu, ali nakon toga su se raspali, Levice su zagospodarile parketom te iz minute u minutu podizale prednost. Na poluvremenu je rezultat bio 51:33. U nastavku ista priča jer su Slovaci imali odgovor na svaki pokušaj Brokera da se probaju vratiti u utakmicu. Na kraju su Patrioti slavili s previsokih 103:62. Već za par dana, 11.veljače u 18:00 sati u dvorani Gradski vrt slijedi uzvrat gdje Vrijednosnice imaju priliku popraviti dojam - kratak je ovo izvještaj s utakmice službenog Osijeka. 

Premda je riječ o natjecanju s margina međunarodnih klupskih natjecanja u kojem korist može biti višestruka, a svakako su najznačajnije stjecanje međunarodnog iskusta i razvoj mladih igrača, ovaj rezultat još jednom zorno oslikava stanje u hrvatskoj košarci.

U ABA ligi dva se velikana hrvatske košarke (Cibona i Zadar) bore za ostanak, jedini zainteresirani klub za igranje ABA 2 lige - Split je daleko od doigravanja, Cedevita je u Eurokupu drugu godinu u nizu TOP 16 fazu odradila bez pobjede, reprezentaciju samo čudo može odvesti na Svjetsko prvenstvo (granična je to priča kao ona o postojanju Djeda Božićnjaka kod djece od 4 -5 godina)...

Klubovi se gase (KK Zagreb, KK Jolly), izbjegavaju prolaske dalje u Kupu Krešimira Ćosića kako bi uštedjeli novce za 'nepotrebna' duga putovanja, tradicionalne košarkaške sredine poput Šibenika i Sinja jedva preživljavaju... I onda vam stigne ovakva šamarčina iz Slovačke. A kada neki naš igrač izabere ovu zemlju za nastavak svoje karijere u istoj toj Hrvatskoj se podsmjehuju. 

Ne treba to čuditi. Omalovažavaju i činjenicu da se u Slovačkoj ulažu ogromna sredstava u napredak i da u svemu sudjeluje i hrvatski stručnjak Ivan Rudež donedavni seniorski izbornik i aktualni supervizor za razvojne kampove svih naconalnih uzrasta slovačke košarkaške. I baš je taj Rudež danas na svom Facebooku objavio kako će Slovačka federacija tijekom veljače objaviti njegovu knjigu 'Metode i standardi u procesu učenja U12, U14, U16, U18 košarke'.


Da ne spominjemo Darija Gjergju koji grabi šakom i kapom trofeje u Belgiji za što je nagrađen izborničkim mjestom ili Juricu Žužu koji trenersku karijeru gradi u Litvi kao pomoćni trener u Neptunasu, klubu koji je dva puta ove sezone srušio Žalgirisa. Znate li tko je radio skauting? Mogli bismo nabrajati u nedogled, ali uvijek bi se našao netko tko bi se ismijavao i sprdao na spomen bilo kojeg imena. 

Zato i jesmo tu gdje jesmo! Zato se drugi i sprdaju s nama! Zato nas Rumunji tuku na Višnjiku, Poljaci su nedohvatljivi našim NBA zvijezdama, a Slovaci drže malu školu moderne, atletske i energetske košarke u Alpa Adria kupu (da im barem tu pariramo, kad ne možemo u tehničkoj izvedbi). Možete nazvati taj kup i Kupom Djeda Mraza, samo znajte da je i u njemu hrvatska košarka zamrznuta, dubinski, na -41.  

Kad bi nam baram ovaj poraz došao na dobro kao budali triska! Ali, manje-više, nikoga za njega nije ni briga. Tek je u Osijeku akterima malčice neugodno.